SALATA OD OVE NAMIRNICE JE ELISIR ZDRAVLJA, TOLIKO JE DOBRA DA IMA ČAK 2 IMENA: Evo kako je možete spremiti
Kiona salata, Foto: Printscreen/Instagram

PROBAJTE I VI

SALATA OD OVE NAMIRNICE JE ELISIR ZDRAVLJA, TOLIKO JE DOBRA DA IMA ČAK 2 IMENA: Evo kako je možete spremiti

Recept za salatu od kvinoje

Objavljeno:

Ako ste ljubitelj vegetarijanske kuhinje kvinoja salata može biti dobar izbor. Pored odsustva glutena, quinoa ima brojna nutritivna svojstva, uključujući visok sadržaj proteina.

Odlična je alternativa za testenine, pirinač ili žitarice, posebno u pripremi letnjih jela. Može je pratiti mešavina sezonskog povrća, kao što su grašak, boranija, paradajz, tikvice i rotkvice. Obogatite je sirom delikatnog ukusa i začinite po ukusu. Koje god sastojke da odaberete sigurno ćete dobiti osvežavajuće jelo, kao pravi užitak za oči i nepca.

Sastojci:

  • 200 gr kvinoje
  • 150 gr boranije
  • 160 gr rotkvica
  • 150 gr malih tikvica
  • 160 gr paradajza
  • ekstra devičansko maslinovo ulje
  • so u dovoljnoj količini
  • 180 gr sira po izboru listovi mente.

Priprema:

Sipajte vodu u odgovarajuću šerpu i dovedite do ključanja. U međuvremenu kvinoju dobro isperite pod mlazom tekuće vode. Operite i boraniju, skratite krajeve i isecite na manje komadiće. Kada voda provri blago je posolite i sipajte kvinoju. U istu šerpu dodajte iseckanu boraniju i kuvajte oko 10 minuta na laganoj vatri.

Za to vreme pripremite rotkvice. Uklonite listove i donji deo. Isecite ih na vrlo tanke kriške, koristeći nož ili rende. Nakon toga tikvice dobro operite i izrendajte koristeći rende (stranu sa velikim otvorima). I na kraju operite paradajz i isecite ga na kockice.

Po završetku kuvanja procedite kvinoju i boraniju, koristeći cediljku. Kratko isperite pod hladnom vodom kako bi se zaustavilo kuvanje. Prebacite cediljku na posudu kako bi se eliminisao višak vode.

U međuvremenu isecite sir na kockice i listove nane. Sada je sve spremno i možete sastaviti svoju salatu. U veću posudu sipajte pripremljenu kvinoju i boraniju, zatim dodajte izrendane tikvice, rotkvice, paradajz isečen na kockice i sir. Sve prelijte ekstra devičanskim maslinovim uljem, začinite po ukusu, solju i biberom. Sve dobro promešajte, kako bi se sjedinili ukusi, zatim dodajte grubo seckane listove nane, promešajte ponovo i kvinoja salata je spremna za posluženje.

Možete je čuvati u frižideru 1 – 2 dana, u hermetički zatvorenoj posudi. Ne preporučuje se zamrzavanje.

01:17

MUSAKA I ŠOPSKA SALATA KAKVU DOSAD NISTE PROBALI! Ukućani će obožavati ovaj recept, A GOTOVO ZA TILI ČAS

(Espreso/Svet Začina)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.