OVE NAMIRNICE ĆE VAM POMOĆI DA OJAČATE ORGANIZAM OD PREHLADE I GRIPA: Zaštitite svoje ZDRAVLJE na vreme
Napitak, Foto: Printscreen YouTube/JECA SVAŠTARICA

korisno

OVE NAMIRNICE ĆE VAM POMOĆI DA OJAČATE ORGANIZAM OD PREHLADE I GRIPA: Zaštitite svoje ZDRAVLJE na vreme

Jesen je prelazni period sa toplog na hladnije vreme i baš zbog toga su mnogi ljudi skloni prehladama i gripovima

Objavljeno:

Sezona prehlade je uveliko počela: šmrcanje, kijanje, kašljanje, povišena temperatura je naša svakodnevica. Zato su tu 5 namirnica koje ubrzavaju lečenje prehlade.

Kada vas savlada prehlada, verovatno ćete se više usredsrediti na to da dovoljno spavate nego da jedete ili pijete bilo šta—osim tečnosti za održavanje hidratacije. Međutim, određena hrana i pića mogu donekle olakšati simptome prehlade.

Banane
Bananefoto: Aleksandra Čolić

5 namirnica koje ubrzavaju lečenje prehlade: Jedite ih svaki dan

1. Banane

Banane su jedna od najlakših namirnica za probavni sistem i ostaju jedna od retkih poželjnih namirnica kada se apetit smanji zbog bolesti. Ovo voće sadrži fruktane koji imaju antivirusna svojstva i mogu da podstiču imunitet. Čak i kad niste prehlađeni, zgnječite bananu i dodajte joj kašičicu domaćeg meda i pola kašičice narendanog đumbira. Ovo će sigurno ubrzati lečenje prehlade.

2. Šargarepa

Šargarepa se može dodati u čorbe ili supe radi arome, ali može biti od pomoći za imunološki sistem kao bonus. Ovo korenasto povrće sadrži beta karoten, koji je karotenoid vitamina A. Vitamin A pomaže u funkcionisanju imunološkog sistema. Kad ste prehlađeni, pijte sok od šargarepe ili narendajte šargarepu, pomešajte je s malo maslinovog ulja i limunovog soka i pojedite kao salatu. I to će ubrzati lečenje prehlade.

Šargarepe
Šargarepefoto: GWI/Leonie Lambert / Garden world images / Profimedia

3. Ljuta papričica

Ljuta paprika pomaže u razređivanju sluzi što sprečava i ublažava začepljenje nosa – uobičajenog simptoma prehlade. Istraživači su otkrili da kapsaicin — jedinjenje koje paprikama daje ljutinu — takođe može pomoći u suzbijanju napada kašlja. Dodajte malo ljute papričice u čaj ili supu.

4. Sok od nara

Čisti sok od nara je još jedno piće koje podržava imunitet svojim antimikrobnim i antiinflamatornim dejstvom. Ovaj napitak sadrži polifenole koji se bore protiv virusa i mogu umanjiti simptome prehlade. Pijuckajte sok od nara, dodajte ga u vodu ili čaj od kamilice, umešajte ga u smutije.

5. Orasi

Pored toga što su jedna od najčešćih antiinflamatornih namirnica, orasi sadrže nekoliko hranljivih sastojaka koji su ključni za podršku imunološkom sistemu. To uključuje vitamine E i B6, bakar i folate. Ispostavilo se da neke od komponenti oraha mogu povećati sposobnost koncentracije i poboljšati energiju. To je važno jer nekontrolisani stres može oslabiti vaš imuni sistem. Kad se prehladite, mlevene orahe dodajte u kašu od banane ili salatu od šargarepe. I, ako vas ne boli grlo, pojedite šaku oraha svaki dan.

UTICAJ VREMENA NA ZDRAVLJE

02:34

UTICAJ VREMENA NA ZDRAVLJE

(Espreso/Lepota&Zdravlje)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.