VRHUNSKI MAJSTORI OTKRILI KAKO SE PRAVILNO BIRA LUK: Neki se kuvaju, a OVAJ je najbolje jesti svež
Luk, Foto: Zorana Jevtić

ZA PROFESIONALCE

VRHUNSKI MAJSTORI OTKRILI KAKO SE PRAVILNO BIRA LUK: Neki se kuvaju, a OVAJ je najbolje jesti svež

Luk se u našoj kuhinji stalno koristi, ali da li znate da ga pravilno izaberete?

Objavljeno:

Gotovo da nema jela u koji se ne stavlja luk, ali nije svejedno koju vrstu koristite jer ova namirnica daje obrocima posebnu aromu.

Crni luk se najčešće koristi za pripremu kuvanih jela, ima najjači ukus u odnosu na ostale vrste, pa je zato najbolji izbor za većinu jela.

crni luk
foto: Printscreen/RTS

Za razliku od njega, crveni luk ima najbolji ukus ako se ne kuva i idealan je za hamburgere, sendviče i salate, dok ljubičasti sadrži manje šećera i bogat je antioskidansima, piše Magazin Novosti.

Slatki luk je sličan žutom, ali mu je ljuska narandžastija. Blagog je ukusa, pa može da se jede u sirovom stanju. Odličan je izbor za pripremu sosa od svežeg paradajza jer sadrži mnogo vode, a dobar je i u hamburgerima.

U svežem stanju je najbolje konzumirati mladi luk jer je bogat vitaminima K i C.

mladi luk
foto: Profimedia

Za beli luk se kaže da je prirodni antibiotik, ali mnogi ga izbegavaju zbog jakog ukusa. Najčešće se koristi za aromatizovanje jela, od kuvanih do ribljih specijaliteta ili za salate i sosove za meso. Ukoliko želite da iskoristite njegovu intenzivnu aromu, najbolje je da ga dodate u jelo pred kraj kuvanja, pre nego što isključite ringlu.

02:35

DOŠAO ČAK IZ JAPANA DA PROBA ŠUPLJAČKI BELI LUK! Srpski nije kao oni uvozni, čim ga staviš u hranu, odmah ga osetiš

(Espreso/Penzionisani/Vesna Pejčić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.