KAD OVO ČUJETE VIŠE NIKADA NEĆETE ODNETI TELEFON U WC: Može izazvati TRAJNU štetu, a saznate li za KONTAMINACIJU...
Žena, Foto: ROBERT MICHAEL / AFP / Profimedia

NISTE zNALI

KAD OVO ČUJETE VIŠE NIKADA NEĆETE ODNETI TELEFON U WC: Može izazvati TRAJNU štetu, a saznate li za KONTAMINACIJU...

Razni problemi koje prekomerko korišćenje telefona na wc šolji može da izazove

Objavljeno:

Koliko vas ima naviku da sedeći na wc šolji čita vesti, horoskop, lista društvene mreže? I verovatno tada pomislite "ma samo 5 minuta ću", ali se to pretvori u pola sata, a trnci u nogama vam signaliziraju da ste preterali.

Koliko god ova navika izgledala bezazleno (sem u smislu gubitka vremena), stručnjaci otkrivaju da nosi bezbroj zdravstvenih rizika!

WC, Toalet
foto: Profimedia

Možda je to naizgled "bezopasna" navika nastala da bismo ublažili dosadu vremena provedenog u toaletu, ali onda još više vremena provedemo tamo gledajući videa, proveravajući e-pošte ili skrolujući po društvenim mrežama. Međutim, doktor sa Harvarda moli ljude da prestanu sa ovim.

Dr Seti objašnjava da upotreba telefona dok smo na WC šolji "zapravo može imati ozbiljne posledice", posebno ukoliko ga koristimo dok obavljamo veliku nuždu.

Stručnjaci ovo objašnjavaju time što navika "može dovesti do dugotrajnog sedenja na šolji, što može da izazove naprezanje i pritisak na rektum i anus. Posledično to može dovesti do problema kao što su hemoroidi, analne fisure, pa čak i rektalni prolaps".

U video snimku na Tiktoku, stručnjak savetuje da to nisu jedini rizici koji dolaze od korišćenja telefona u toaletu, može doći i do kontaminacije. Naime, telefon u kupatilu predstavlja idealno tlo za razmnožavanje bakterija.

Dr Seti je dodao: - Prosečan pametni telefon je prljaviji od javne toalet daske, pa pokušajte da izbegavate kontakt sa njim dok koristite toalet.

Međutim, dr Seti napominje, da ako je vaša zavisnost od telefona toliko jaka da ne možete da ga ostavite van kupatila, "barem imajte dezinfekciono sredstvo u blizini da očistite telefon nakon što završite sa poslom".

Gel za dezinfekciju, Dezinfekcija, Pranje ruku, Higijena
foto: Profimedia

Višedecenijska istraživanja su pokazala da su naši telefoni leglo mikroba, a Londonska škola za higijenu i tropsku medicinu je 2011. otkrila da je svaki šesti telefon imao fekalne materije.

Preko 65 odsto odraslih nosi telefon sa sobom u toalet, pokazalo je međunarodno istraživanje prošle godine. Zemlja koja je prijavila najveću upotrebu telefona dok je bila u toaletu bila je Španija, sa skoro 80%, a najmanja Nemačka sa nešto ispod 55%.

Istraživanja su pokazala i da su najverovatniji da se zaraze oni od 26 do 41 godine, a zatim ih prate ljudi od 18 do 25 godina.

Postoji i još jedan nedostatak koji dr. Seti ne pominje u svom videu - nemarno skrolovanje u kupatilu može dovesti i do toga da svoj uređaj ispustite u WC šolju. Petina ispitanika u Sjedinjenim Državama priznala je da je bar jednom ispustila telefon u toalet.

Dakle, iako je vaše zdravlje najvažniji razlog da ne trošite vreme na skrolovanje po toaletu, postoje i praktični razlozi zbog kojih je bolje potpuno izbegavati da ga nosite u kupatilo.

00:00

Evo kako se obrisati jednim listom toalet papira. I ostale kreativne upotrebe

(Espreso/Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.