AKO VAM SE ZAVRTI U GLAVI KADA USTANETE, OVO MORATE DA ZNATE: Evo šta je RAZLOG tome, i kada je vreme za UZBUNU
Vrtoglavica, Foto: Profimedia

obratite pažnju

AKO VAM SE ZAVRTI U GLAVI KADA USTANETE, OVO MORATE DA ZNATE: Evo šta je RAZLOG tome, i kada je vreme za UZBUNU

Ako vam se dešava da kad ustanete osetite vrtoglavicu, ovo morate pročitati

Objavljeno:

Iako je ovo stanje jako učestalo i najčešće bezopasno, u nekim situacijama bi bilo dobro da posetite lekara kako biste proverili uzrok.

Vrtoglavica je uobičajena pojava i nije nešto zbog čega bi trebalo da brinete. Ovo stanje - medicinski poznato kao posturalna ili ortostatska hipotenzija - uzrokovano je brzom promenom položaja vašeg tela.

Može se desiti da izgubite ravnotežu ili da vam pocrni pred očima, a sve zbog privremenog pada krvnog pritiska koji smanjuje dotok krvi i kiseonik u mozak.

Snabdevanje mrežnjače krvlju takođe opada, što izaziva mrak pred očima. Dr Stipen Džurasček, sa Harvardske medicinske škole, navodi sledeće: - Kada ljudi ustanu, oko 300 do 800 cm kubnih krvi povuče se u noge, što dovodi do privremenog pada krvnog pritiska.

Pad detektuju arterije i zato izazivaju odgovor celog tela da bi se stabilizovao krvni pritisak. Krvni sudovi se sužavaju, mišići na nogama i stomaku se skupljaju i broj otkucaja srca se povećava.

Stres, San, Spavanje, Umor
foto: Profimedia

Obično ovo ne izaziva nikakve očigledne simptome, ali vam može trebati više vremena da se stabilizujete ako ste dehidrirani ili se osećate loše. Međutim, stanje može biti problematično, ako ga redovno doživljavate.

- Posturalna hipotenzija može biti posebno zabrinjavajuća ako potraje duže od 3 minuta dok stojite.

Tada, mada u retkim slučajevima, može biti znak oštećenja nerava, što utiče na autonomni nervni sistem. Takođe može značiti da imate nizak broj otkucaja srca, nizak nivo šećera u krvi ili neka stanja štitne žlezde.

Ako ste zabrinuti zbog simptoma, zdravstvena služba preporučuje da vam lekar izmeri krvni pritisak.

BONUS VIDEO:AKO OSETITE PECKANJE DOK JEDETE JABUKU, NEKO POVRĆE ILI VOĆE OBRATITE SE LEKARU: Svrab u grlu moće da bude OPASAN SIMPTOM!

05:34

AKO OSETITE PECKANJE DOK JEDETE JABUKU, NEKO POVRĆE ILI VOĆE OBRATITE SE LEKARU: Svrab u grlu moće da bude OPASAN SIMPTOM!

(Espreso/srbijadanas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.