OVIH PET PRAVILA SVAKAK MAMA MORA DA ZNA: Naučite kako se PRAVILNO neguje bebina koža tokom JESENI I ZIME
Beba, Foto: Anna Koldunova / Alamy / Alamy / Profimedia

bez crvenih obraza

OVIH PET PRAVILA SVAKAK MAMA MORA DA ZNA: Naučite kako se PRAVILNO neguje bebina koža tokom JESENI I ZIME

Zanimljivo je i da u jesen i zimu, zbog česte nazalne kongestije ili adenoida, koža takođe može da pati i izgleda suvo

Objavljeno:

Čak i odrasli osećaju efekte hladnog vazduha početkom jeseni. Dečja osetljiva koža je još sklonija iritacijama u jesenjem periodu. Jarko crveni obrazi, ispucale usne, opekotine od vetra i svrab kože: sve su ovo izazovi sa kojiam se neđna dečija koža suočava tokom jeseni.

Evo kako da negujete kožu deteta kako biste bezbrižno uživali u jesenjim danima na otvorenom sa svojim mališanom:

Beba, Majka
foto: Profimedia

Pravilo br. 1: Ostanite hidrirani Zdrava koža počinje iznutra. Uverite se da vaše dete pije dovoljno vode. Veruje se da kako vreme postaje hladnije, fizička aktivnost se smanjuje, što znači da ne morate razmišljati o piću. Ali to nije istina. Koža u jesen i zimu doživljava ozbiljan nedostatak vlage: hladnoća i vetar je nemilosrdno isušuju, nedostatak vitamina D, nedostatak svežeg povrća i voća, suv vazduh usled centralnog grejanja takođe utiču na stanje kože.

Zanimljivo je i da u jesen i zimu, zbog česte nazalne kongestije ili adenoida, koža takođe može da pati i izgleda suvo. Ovo nastaje usled dodatne dehidracije - voda se uklanja iz tela isparavanjem, što nastaje zbog činjenice da dete često mora da diše na usta. Redovna voda za piće (ne sokovi i kompoti) pomaže u održavanju ravnoteže hidratacije celog tela, poboljšava strukturu kože, čineći je mekšom i glatkom.

Pravilo broj 2: Koristite ovlaživač Centralno grejanje u velikoj meri isušuje vazduh u stanu: nivo vlažnosti ne može biti ni 20% kada je potrebno 40-60%. Jasno je da nema načina da se popravi stanje u vrtićima i školama, ali uvek možete instalirati kućni ovlaživač vazduha kod kuće.

Ovo ne samo da odlično utiče na kožu, čini je hidriranom, eliminišući suvoću i perutanje, već rešava i probleme kao što su suv nazofarinks, otežano disanje kod dece sa hroničnim bronhitisom, sinusitisom, astmom i alergijama. Ako je vazduh previše suv, telo nije zasićeno kiseonikom, a to dovodi do povećanog umora, vrtoglavice i lošeg raspoloženja.

Pravilo broj 3: Izaberite prave proizvode za kupanje Koža male dece je osetljivija, što znači da joj je potrebna nežnija nega da bi održala svoju važnu zaštitnu funkciju. Pregledajte rutinu lepote vaše dece. Izaberite proizvode koji pomažu u nezi osetljive kože. Bilo bi dobro da to nisu samo gelovi za tuširanje, već bogatiji i omekšavajući proizvodi, na primer, eliksiri, ulja za kupanje, mleko.

Beba
foto: Anna Grigorjeva / Panthermedia / Profimedia

Poželjno je da proizvodi imaju prirodne kompozicije, pre- i probiotike - inulin, ektoin i laktobacile. Kao što znate, imunitet kože zavisi od zdravlja mikrobioma.

Prebiotici su "zaštitnici" mikrobioma: hrane njegove korisne stanovnike, podstiču njihovu reprodukciju, a patogeni organizmi ostaju u manjini. Za decu sa atopijskim dermatitisom, bolje je izabrati specijalne proizvode - ljuskavoj, iritiranoj koži potrebna je najdelikatnija nega.

Izbegavajte upotrebu oštrih sapuna – oni narušavaju prirodni mikrobiom osetljive bebine kože. I takođe koristite toplu vodu, a ne vruću (isušuje kožu). I obilno nanesite hidratantnu kremu ili ulje odmah nakon kupanja i dok vam je koža još vlažna.

Pranje ruku je izuzetno važno tokom zimske sezone prehlade i gripa, ali sapun može biti izuzetno da isuši bebine ruke. Držite hidratantnu kremu pored lavaboa i pomozite svojoj deci da je koriste.

Pravilo broj 4: Obucite decu pravilno kada izlaze napolje

Kape i šalovi koji pokrivaju usne obavezni su u jesen i zimu, posebno u hladnim, vetrovitim danima. Rukavice i cipele moraju biti vodootporne. Kada šetate sa detetom, koristite plastični poklopac da sprečite da hladan vazduh uđe u kolica. Po sunčanom vremenu, čak i u jesen i zimu, potrebno je koristiti kremu sa SPF-om, posebno ako planirate da zimski raspust provedete na planini.

Pravilo broj 5: Hranite svoju decu zdravom hranom To je otrcano, ali istinito - mi smo ono što jedemo. Pravilna ishrana čini decu zdravim iznutra i spolja. Manje šećera, slatkih peciva, brze hrane i prerađene hrane (kobasice, slatkiši i druge dečje poslastice).

Više svežeg voća, povrća, ribe i mesa - takvi proizvodi obogaćuju telo deteta esencijalnim vitaminima, mikro i makroelementima, što daje ne samo energiju, već i zdravlje, uključujući i kožu.

Majke i snajke

48:09

MAJKE-I-SNAJKE-SE05-EP04

(Espreso/YuMama)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.