OVIH 10 ZNAKOVA OTKRIVAJU DA HITNO MORATE PRESTATI SA GAZIRANIM PIĆIMA: Jedan od njih vam je dobro POZNAT
Žena, Foto: Profimedia

zDRAVLJE

OVIH 10 ZNAKOVA OTKRIVAJU DA HITNO MORATE PRESTATI SA GAZIRANIM PIĆIMA: Jedan od njih vam je dobro POZNAT

Gazirani sokovi nisu zdravi i to je opšte poznato, ali da li ste razvili zavisnost od njih o tome morate da razmislite.

Objavljeno:

Možda je vreme da razmislite o smanjenju ili prestanku konzumiranja gaziranih pića.Opšte je poznato da gazirani sokovi nisu najzdraviji izbor u svetu sokova.

Od povećanog rizika od kardiovaskularnih bolesti preko karijesa do gojaznosti, postoji mnogo razloga zašto je dobro izbegavati sokove.

Portal Yahoo je odlučio da izdvoji 10 znakova koji ukazuju da bi trebalo da razmislite o smanjenju ili prestanku konzumiranja ovih pića.

Gazirano piće
foto: Profimedia

Znakovi na koje bi trebalo da obratite pažnju

Povećanje visceralne masti: Konzumacija gaziranih napitaka, posebno onih sa visokim sadržajem šećera, povezana je sa nagomilavanjem abdominalne masti. To može dovesti do viška kilograma i povećanog rizika od raznih zdravstvenih problema, uključujući srčane bolesti.

Dehidracija: Gazirana pića, često sa visokim sadržajem kofeina, mogu izazvati dehidraciju. Suva koža, umor i smanjena koncentracija samo su neki od znakova dehidracije koji mogu nastati usled česte konzumacije ovih napitaka.

Izgledate starije: Konzumiranje gaziranih pića sa visokim sadržajem šećera može izazvati starenje na ćelijskom nivou zbog prisustva šećera i hemijskih aditiva. To može dovesti do finih bora, gubitka elastičnosti kože i ranijih znakova starenja.

Glavobolje: Šećeri i veštački zaslađivači u gaziranim napitcima mogu izazvati glavobolju, a kofein u ovakvim pićima može pogoršati ove simptome. Ovo može otežati svakodnevno funkcionisanje.

Glavobolja
foto: Profimedia

Rizik od dijabetesa tipa 2: Brojne studije su pokazale jasnu vezu između konzumiranja bezalkoholnih pića zaslađenih šećerom i razvoja dijabetesa tipa 2. Visok unos šećera može poremetiti ravnotežu šećera u krvi i izazvati ozbiljne metaboličke probleme.

Visok krvni pritisak: Konzumiranje više od jednog zaslađenog gaziranog napitka dnevno je povezano sa višim krvnim pritiskom. To je faktor rizika za razvoj hipertenzije i srčanih oboljenja.

Rizik od gihta: Fruktoza prisutna u gaziranim pićima može povećati rizik od gihta, koji je bolna inflamatorna bolest zglobova. Ljudi koji konzumiraju velike količine ovih pića su u većem riziku.

Simptomi odvikavanja: Ako konzumirate mnogo kofeina iz gaziranih pića i iznenada prestanete, možete doživeti simptome odvikavanja. To uključuje umor, razdražljivost, nesanicu i nedostatak koncentracije.

Oralni zdravstveni problemi: Gazirana pića često sadrže šećere i kiseline koje mogu izazvatikarijes i eroziju. Održavanje oralnog zdravlja može postati izazov čestim konzumiranjem ovih napitaka.

Moguća zavisnost: Iako je teško dokazati da gazirana pića izazivaju zavisnost, studije ukazuju na to da hrana, uključujući pića bogata šećerom, može izazvati zavisnost. Ovo može stvoriti začarani krug potrošnje koji se teško prekida.

02:07

MIA BORISAVLJEVIĆ POKRENULA NOV BIZNIS: Vežba, jede slatkiše i mršavi (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/N1 Zagreb)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.