POSTOJI DREVNA POZA U KOJOJ ĆETE ZAPSATI ZA MANJE OD 10 MINUTA: Provereno radi, a potrebna vam je samo jedna stvar
Muškarac ne može da zaspi, Foto: Profimedia

POKUŠAJTE

POSTOJI DREVNA POZA U KOJOJ ĆETE ZAPSATI ZA MANJE OD 10 MINUTA: Provereno radi, a potrebna vam je samo jedna stvar

Telo za spavanje treba pripremiti

Objavljeno:

U pitanju je posebna poza u kojoj treba biti 10 minuta pre odlaska u krevet. Osim što leči nesanicu, reguliše protok krvi kroz telo, umiruje um, a pomaže i kod blagih oblika depresije..

- Telo za spavanje treba pripremiti, kaže nutricionistica Džesika Sepel koja ništa ne prepušta slučaju kada je dobar san u pitanju. Otkrila je svoj trik koji joj, kaže, pomaže brže utonuti u san i spavati kvalitetnije.

- Ja volim podignuti noge na zid deset minuta pre nego što odem na spavanje.

- Radi se o joga pozi poznatoj pod nazivom "Viparita Karani" koja poboljšava cirkulaciju i stavlja parasimpatički nervni sistem u fazu mirovanjea.

- Kada izvodite ovu pozu, pobrinite se da je spavaća soba mračna i hladna. Legnite, podignite noge na zid i polako dišite deset minuta, objasnila je Džesika Sepel.

Ova poza reguliše protok krvi kroz telo, dobra je kod problema s otečenim zglobovima, odlična je kod nesanice, umiruje um, a pomaže i kod blagih oblika depresije.

- Funkcionisanje svih naših unutarnjih organa je regulisano od strane nesvesnog nervnog sistema poznatog kao autonomni nervni sistem (ANS).

ANS se deli na simpatički i parasimpatički nervni sistem. Simpatički nervni sistem je odgovoran za aktivaciju odgovora u stresnim situacijama. Parasimpatički sistem upravo suprotno odgovoran je za aktiviranje umirujućeg stanja i uzrokuje reakciju opuštanja, pojašnjavaju u Centru za akupunkturu u Splitu.

Telo za spavanje treba pripremiti
Telo za spavanje treba pripremitifoto: Profimedia

Želite li da spavate dobro, onda morate pripaziti i na ove stvari:

Nutricionistica Džesika Sepel praktikuje još neke navike kako bi poboljšala kvalitet spavanja. Kaže kako je izuzetno važno prestati razmišljati o poslu pre spavanja.

- Razmišljanje o poslu i stres tokom večeri samo povećavaju nivo kortizola i adrenalina. Pokušajte se opustiti pre spavanja.

U tome pomažu, recimo, topla kupka sa malo morske soli, čaj od kamilice, prskanje jastuka uljem od lavande, upaljene sveće i ugašeno svetlo u dnevnoj sobi, savetuje ona.

Dodaje kako i ono što jedete pre spavanja ima velik uticaj

- Jedite proteine jer to stvarno može pomoći kod regulisanja šećera u krvi. Osim toga, večeru jedite polako, alkohol pre spavanja izbegavajte, kao i rafinirani šećer, kakao, čak i voće, dodaje.

I isključivanje mobilnog telefona, tableta i računara je važno za opuštanje i pripremu tela i uma za spavanje.

- Po nepisanom pravilu, mene nikada nećete dobiti na telefon nakon 20 sati. Lice zalepljeno za ekrane sve do odlaska u krevet ne doprinosi kvalitetnom spavanju, objasnila je.

Bonus video

03:17

Stručnjak otkrio koja se tajna krije iza LETNJEG RAČUNANJA VREMENA

(Espreso/Srbijadanas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.