OVAJ STARINSKI KOLAČ SE DANAS RETKO SPREMA: Dedin brk ili mačije oči - kako god da ga zovete svakako ćete uživati
Kolač, Foto: Printscreen/Youtube/Radine Poslastice

PROBAJTE I VI

OVAJ STARINSKI KOLAČ SE DANAS RETKO SPREMA: Dedin brk ili mačije oči - kako god da ga zovete svakako ćete uživati

Recept za kolač dedin brk koji će vas ostaviti bez teksta.

Objavljeno:

Kolač koji je nepravedno retko pripreman, a pravi je tradicionalni desert, jeste čuveni dedin brk.

Dedin brk ili kako ga još nazivaju mačje oči, karakteriše jednostavan recept, mešavina voća i omiljenih slatkih ukusa.

Sastojci:

  • 5 jaja
  • 5 kašičica šećera
  • 1/2 praška za pecivo
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašika kakaa

Za fil:

  • 3 jajeta
  • 200 g šećera
  • 200 g čokolade za kuvanje
  • 150 g margarina
  • malo ruma
  • 4 banane (birajte što duže i ravnije)
Sastojci, Brašno, Šećer
foto: Printscreen/Youtube/Radine Poslastice

Priprema:

Za koru odvojte žumance i belance, a zatim belanca umutite u čvrstu penu. Žumance umutite posebno sa šećerom.

Pomešajte brašno, prašak za pecivo i kakao, te ih dodajte umućenim žumancima i dobro pomešajte da se svi sastojci sjedine.

Postepeno dodajte šlag, tačnije penu od belanaca.

Prebacite u veliki pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Pecite na 180 stepeni oko 15 minuta

Izvadite ispečenu koru iz pleha, odvojte od papira i dok je još topla urolajte, te ostavite da se ohladi.

Za fil umutite jaja i šećer da budu penasta i kuvajte na pari uz stalno mešanje dok se šećer potpuno ne otopi.

Zatim dodajte čokoladu i kuvajte uz stalno mešanje, sve dok se čokolada fino ne rastopi i ne sjedini sa jajima i šećerom.

Dovoljno je 10 do 15 minuta da kuvate na laganoj vatri ovu smesu, kako ne bi potamnela.

U topao fil dodajte malo ruma, promešajte i ostavite da se ohladi.

Kada se fil ohladi, dodajte penasto izmješani margarin, te sve zajedno dobro izmiksajte.

Koru izravnajte i na nju razmažite pola fila. Bananama isecite krajeve. Dve cele banane složite jednu iza druge, na jedan rub kore, a druge dve na isti način stavite na suprotni kraj kore. Polako i pažljivo zarolajte koru s jedne i druge strane prema sredini. Roladu zatim preokrenite tako, da rubovi kore budu sa donje strane.

Rolat premažite ostatkom kreme, te ukrasite iscrtavajući talase po filu pomoću viljuške.

Prijatno!

07:33

Lenja pita - Zaboravljena jela Srbije

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.