DOKTOR ČUBRILO REKAO KOJA HRANA URNIŠE HORMONE: Dobro vodite računa šte JEDTE, nije svo povrće ZDRAVO za vas
Dr Čubrilo, Foto: Printscreen/youtube/RTSOrdinacija-Zvaničnikanal

doktor o hormonima

DOKTOR ČUBRILO REKAO KOJA HRANA URNIŠE HORMONE: Dobro vodite računa šte JEDTE, nije svo povrće ZDRAVO za vas

Doktor Dejan Čubrilo otkrio kako hrana deluje na hormone ui zdravlje

Objavljeno: 21:05h

Dr Dejan Čubrilo govorio je o tome kako hrana utiče na naše hormone i raspoloženje, koje dijete su loše i da li treba da preskačemo doručak!

U velikoj meri na naša osećanja ima hrana. Kada smo tužni, obično posežemo za slatkišima. Postavlja se pitanje šta da jedemo kada smo depresivni ili pod stresom i kako određene namirnice se odražavaju na naše zdravlje.

Profesor filozofije i specijalista medicine sporta prof. dr Dejan Čubrilo pirstlica je integralne medicine i gostujući na Prva TV otkrio je koja hrana i vrste dijeta utiču na naše hormone, pa samim tim i na raspoloženje.

Istraži naše Bespoke Home uređaje i pronađi ono što odgovara tvom životnom prostoru.

Kažu da kada se čovek oseća loše, "gorko", treba da pojede, na primer, grejp, a mi uglavnom posežemo za slatkišima u tim situacijama, misleći da sebi činimo dobro

Slava
foto: Zorana Jevtić

"Apsolutno je istina da slatko nikako nikada dobro nikome nije donelo", objansio je na početku i otkrio koje namirnice su dobre za početak dana.

"Ujutru da biste dobili energiju morate da održite nivo hormona koji se zove kortizol. To je hormon stresa i ona j koji nas budi. Da biste njega stimulisali, on ne voli šećer. Ako u krvi ima šećera, on se neće buditi. Kortizol reaguje na obrok - da li je to šaka badema ili parče hrane imaćete njegov skok. Kortizol se budi obrokom. On dalje budi dopamin - hormon energije, fokusa, ambicije", ističe doktor.

Preskakanje doručka?

Ali, šta se dešava kod onih koji preskaču doručak ili primenjuju dijetu autofagije?

"Vi ujutru ako hoćete da probudite koritzol, on se najbolje stimuliše grejpfrurom i šargarepom, betakarotenom i vitaminom A. Ujutru uzmite sok od grejprfuta, stavite limun sa uljem, stavite šargarepu i kortizol skače", savetovao je dr Čubrilo svakom čoveku ujutru, osim ko onome ko ima upalu želuca.

Doktor Čubrilo se osvrnuo i na autofagiju i objasnio da je u pitanju "akademska" novina iz koje je uzet samo jedan segment. Dodaje da ujutru ne treba da preskačemo doručak. I prema njegovim rečima, izreka "Doručak pojedi sam, ručak podeli sa prijateljem, a večeru daj neprijatelju", nije za džaba skovana.

Hrana, Dijeta
foto: Iurii Maksymiv / Alamy / Alamy / Profimedia

"I to je pitanje ciklusa kortizola. On mora da pada uveče da bismo spavali i bili mirni. Uveče nam treba jaki obrok. Uveče smiruje hrana koja nije proteinska. Nikako meso, ribu, slatkiše", savetovao je.

Dijete

Posebno se osvrnuo na proteinske dijete koje sadrže meso svakodnevno. Kako ističe, na taj način se automatski gasi proizvodnju hormona štitaste dijete.

"Proteinska dijeta nikako ne pogoduje štitnoj žlezdi. Proteinska hrana u većoj količini kiseli organizam. Nakon toga minimalna doza šećer ne može da dođe do ćelije jer nema energije", objasnio jeza kraj.

Bonus video: Pravila lavlje dijete

01:06

LAVLJA DIJETA

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.