RECEPT NAJPRODAVANIJE BALKANSKE POSLASTICE IZ 1473. GODINE: Turci dali svoje STARE SPISE, ovo je ključ za BAKLAVU
Baklava, Foto: Nefis Yemek Tarifleri/ Printscreen/ Youtube

vrh

RECEPT NAJPRODAVANIJE BALKANSKE POSLASTICE IZ 1473. GODINE: Turci dali svoje STARE SPISE, ovo je ključ za BAKLAVU

Baklava je bila toliko važan i ukusan dezert da je u turskoj istoriji ostalo zabeleženo služenje na jednom istaknutom događaju

Objavljeno:

U Srbiji, ali i na celom Balkanu, rado jedemo i volimo baklavu - prost, ali sočan, pravi domaći dezert kome malo ko može da odoli. Poput mnogih specijaliteta u domaćoj kuhinji i ovaj je potekao iz Turske, a skoro sve varijante baklava koje danas postoje nastale su tokom osmanskog carstva. Najstariji poznati recept o baklavi potiče iz palate Mehmeda Osvajača, a prem tim zapisima ona je prvi put napravljena 1473. godine.

Baklava je bila toliko važan i ukusan dezert da je u turskoj istoriji ostalo zabeleženo i da je sultan Ahmet III podelio gostima upravo ovu slatku pitu na ceremoniji na kojoj je obrezao svoja četiri sina.

Baklava
foto: Nefis Yemek Tarifleri/ Printscreen/ Youtube

Turci tvrde da se najbolja baklava pravi u gradu Gazijantep, odakle potiču i najbolji majstori za baklave, a navodno je tamo prave od najboljih sastojaka.

Da bi baklava bila savršena, potrebno je malo veštine i truda, ali su presudni kvalitetni sastojci. U Turskoj se često čak i ručno razvijaju kore za baklavu!

Ovo su neki od važnih saveta za pripremu baklave:

  • Veoma je važna konzistencija sirupa; trebalo bi da se kuva oko 35 do 40 minuta
  • Tokom pripreme se ne štedi na sastojcima - oni uvek moraju da se koriste u izdašnim količnama i da budu najboljeg kvaliteta
  • Baklava se peče na 200 stepeni od 40 do 45 minuta.
  • Limun treba iscediti u sirup tokom faze ključanja kako bi se sprečilo da se zašećeri
Baklava
foto: Nefis Yemek Tarifleri/ Printscreen/ Youtube

Šerbet se sipa vreo na vruću baklavu

Baklava se ne čuva u frižideru jer joj se tako ukus kvari i povećava se koncentracija šećera u njoj. Umesto toga potrebno je čuvati u suvom i hladnom okruženju od 3 do 5 dana.

Mi vam donosimo tradicionalni turski recept za baklavu - oni uglavnom samostalno razvijaju kore, ali vi uvek možete kupiti već napravljene i pojednostaviti pripremu. Ipak, imajte na umu da to nije to.

Sastojci:

Kore:

  • 3 jaja
  • 1 čaša ulja
  • 1 čaša mleka
  • 5, 5 - 6 šoljica brašna
  • kesica praška za pecivo
  • 1/4 kašičice soli
  • 1-1, 5 kašičice sirćeta
Baklava
foto: Nefis Yemek Tarifleri/ Printscreen/ Youtube

Za fil:

  • 3 šolje sitno iseckanih oraha

Za testo:

  • 250 grama putera
  • 1 čaša pšeničnog (ili kukuruznog) skroba

Za šerbet:

  • 5 čaša vode
  • limunov sok
  • 4 šolje kristal šećera

Priprema:

  1. Pre svega, u dubljoj posudi dobro promešajte jaja, sirće, prašak za pecivo, mleko, ulje i so. Postepeno dodajte brašno i dobro pomešajte sastojke dok se ne sjedine.
  2. Mesite sve dok ne dobijete mekano testo. Kada je testo glatko, kompaktno i mekano podelite ga na 30 jednakih delova.
  3. Pospite brašno po radnoj površini, a potom razvucite jednu po jednu jufkicu od testa. Razvaljajte svaku tako da dobijete okrugli oblik veličine tanjirića za kafu. Zatim spojite 10 komada testa, spuštajući jedan na drugi, ali uvek između pospite skrobom, i razvaljajte oklagijom u veći krug veličine okruglog pleha.
  4. Treba da razvijete tri ovakve veće kore, svaku od po 10 komada testa.
  5. U međuvremenu u šerpici otopite puter na laganoj vatri. Svaku od tri kore preažite puterom ravnomerno, a potom po tome pospite sitno seckane orahe.
  6. Baklavu pre pečenja treba iseći na romboide i preliti je ostatkom otopljenog putera.
  7. Sada ubacite baklavu u rerni i pecite na 200 stepeni. Po potrebi temperaturu smanjite na 180.
  8. Počnite polako da pripremate sirup za baklavu. U duboku šerpicu stavite kristal šećer i vodu i kuvajte oko 25 minuta.
  9. Kada proključa dodajte i limunov sok. Dok sirup kljulča, ostavite pečenu baklavu da malo odstoji, a potom prohlađenu baklavu prelivajte malo po malo sirupom uz pomoć kutlače.
  10. Ostavite baklavu da odstoji od sat do dva i tek je onda spremna za serviranje. Detaljan postupak pogledajte u priloženom video snimku.

DANAS JE SVETSKI DAN KNEDLI, A KURIR OTKRIVA ORIGINALNI RECEPT: Obožavali su ih Tesla i Mocart, a vreme je da ih i vi napravite:

01:51

DANAS JE SVETSKI DAN KNEDLI, A KURIR OTKRIVA ORIGINALNI RECEPT: Obožavali su ih Tesla i Mocart, a vreme je da ih i vi napravite

(Espreso/ Blic žena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.