NA OVOM MESTU NIKAKO NE SMETE DA DRŽITE ČETKICU ZA ZUBE: Svi pravite UŽASNU GREŠKU koja može da vas košta ZDRAVLJA
Četkica za zube, Foto: Profimedia

Obratite pažnju

NA OVOM MESTU NIKAKO NE SMETE DA DRŽITE ČETKICU ZA ZUBE: Svi pravite UŽASNU GREŠKU koja može da vas košta ZDRAVLJA

Često i ne razmišljamo da li je mesto gde držimo četkicu za zube higijenski ispravno a to može ozbiljno da našteti zubima kaoi našem zdravlju

Objavljeno:

Procenjuje se da čak sedam od 10 ljudi drži četkice za zube u kupatilu, ali nedavna istraživanja su pokazala da je to vrlo nehigijenska praksa.

Prema istraživanju dr Mari Gajzinger, profesorke parodontologije na Stomatološkom fakultetu Univerziteta u Alabami, 60 odsto četkica za zube koje se čuvaju u kupatilu sadrži fekalne materije i bakterije opasne po zdravlje ljudi, kao što su seratia, ešerihija koli, đardija, salmoneloza.

Električna četkica za zube, Četkica za zube, Zubi, Pranje zuba
foto: Profimedia

Bakterije se šire tokom ispiranja toaleta, što može izazvati razne gastrointestinalne bolesti. Preporučuje se ispiranje sa zatvorenom WC šoljom kako biste sprečili širenje bakterija na okoline površine kupatila ili četkicu za zube.

Međutim, nismo potpuno sigurni da je dovoljno samo poklopiti WC šolju, jer su i druge studije pronašle takve bakterije na slavinama, pločicama, vratima i četkicama za zube.

Kako očistiti četkicu za zube od bakterija?

Redovno pranje i ispiranje četkice za zube pre i posle upotrebe je izuzetno važna navika za očuvanje higijene četkice.

Takođe je preporučljivo da se čuva u suvom okruženju i da se ne stavlja u posebne kutije, kao i da se ne koriste poklopci za četkice. Ako je četkica za zube mokra, imajte na umu da vlaga stvara povoljno okruženje za razmnožavanje gljivica i bakterija, piše Wild Smile.

Gde treba da čuvate svoju četkicu za zube?

Preporučuje se da se četkica za zube čuva na hladnom mestu van kupatila, prethodno oprana i osušena. Američko stomatološko udruženje preporučuje da se četkice za zube ne čuvaju u zatvorenim posudama, jer vlažna sredina podstiče rast mikroorganizama. Najbolje ih je čuvati uspravno na čistom mestu i ostaviti da se prirodno osuše.

Prateći ove savete, našu četkicu za zube možemo održavati čistom i zaštititi zdravlje naše porodice, prenosi N1 Zagreb.

BONUS VIDEO:Stomatolog predstavlja razvoj paradontopatije

02:34

Stomatolog predstavlja razvoj paradontopatije

(Espreso/n1.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.