OVE 4 STVARI POVEĆAVAJU ZADOVOLJSTVO: Jedna će se posebno svideti ŽENAMA, počnite da ih PRAKTIKUJETE ODMAH
Ilustracija, Foto: Jacob Lund / Alamy / Alamy / Profimedia.

saveti za sreću

OVE 4 STVARI POVEĆAVAJU ZADOVOLJSTVO: Jedna će se posebno svideti ŽENAMA, počnite da ih PRAKTIKUJETE ODMAH

Kada govorimo o sreći postoji niz saveta i predloga kako doći na to konačno odredište.

Objavljeno:

Na svoju sreću i zadovoljstvo u životu utiče nogo faktora, ali jedan od onih na koji direktno možete ste vi sami.

Donosimo vam 4 naučna saveta kako ostvariti sreću u životu, pritom raspolažući samo onime što imate, a do njih je došao tim naučnika s UCLA, predvođenih psihologom Aleksom Korbom.

1. Budite zahvalni

Put ka sreći kreće prvim korakom, a to je zahvalnost. Čak i kada vam se čini da nemate na čemu da budete zahvalni – kada bolje razmislite pronaći ćete male ili velike sitnice koje čine život lepšim i boljim.

Razlog zbog kojeg bi svakodnevno trebalo da praktikujete zahvalnost, krije se i u činjenici, odnosno naučnom dokazu, da zahvalnost podstiče lučenje dopamina i serotonina koji utiču na stanje sreće.

2. Imenujte svoja osećanja

Osećate se loše? Dajte tom osećaju ime. Teskoba? Tuga? Ljutnja? Možda zvuči smešno, ali jedno istraživanje pokazalo je da imenovanje, odnosno prepoznavanje osećanja direktno menja njihov negativni efekat.

Potiskujete li osećanja, ona će vam se vratiti. Opišete li osećaj u nekoliko reči, biće vam lakše da ga otpustite.

3. Donesite odluku

Da li vam se ikada dogodilo da ste, nakon donošenja neke odluke (bez obzira na posledice), osetili pravo olakšanje? Naučnici su dokazali kako donošenje svesnih odluka smanjuje stres i brigu.

Naučnici idu i dalje od tog saveta i dodaju kakve bi odluke trebalo da donosite, a odgovor je – dovoljno dobre. Sklonost ka perfekcionizmu može biti vrlo stresna zato je važno biti svestan činjenice da je važno samo da su odluke – dovoljno dobre. U suprotnom mozak troši previše energije i emocija i stvara osećaj zbog kojeg se teško kontrolišete, prenosi Jutarnji.

4. Dodirujte se s drugim ljudima

Bebe preživljavaju zahvaljujući dodiru, zato ne treba da vas čudi potreba za bliskošću i prihvatanjem drugih, jer te sitnice uveliko tiču na stepen sreće pojedinca.

Dodirivanjem se oslobađa oksitocin (hormon ljubavi) zahvaljujući kojem će vas preplaviti osećaj sreće. Dodirivanje ne mora biti uvek u obliku grljenja. Biće dovoljno i tapšanje ili pružanje ruke, a uticaće na uverljivost osobe, povećava bliskost unutar tima pa čak uticati i na matematičke veštine.

BONUS VIDEO:EUFORIJA I ZADOVOLJSTVO NA ULICAMA NOVOG PAZARA

01:58

EUFORIJA I ZADOVOLJSTVO NA ULICAMA NOVOG PAZARA

(Espreso/krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.