OVE PREDMETE NIKAKO NE SMETE OSTAVLJATI U AUTOMOBILU: Srbi ih svakodnevno koriste, a oni mogu NAPRAVITI POŽAR
Ilustracija, Foto: arda savacoullar / Alamy / Alamy / Profimedia

Obratite pažnju

OVE PREDMETE NIKAKO NE SMETE OSTAVLJATI U AUTOMOBILU: Srbi ih svakodnevno koriste, a oni mogu NAPRAVITI POŽAR

Često za sobom ostavimo gomilu sitnica u automobilu ne razmišljajući o potencijalnim havarijama koje mogu da naprave.

Objavljeno:

Stručnjaci upozoravaju da konzumiranje vode iz boca koje su ostavljene u automobilu može izložiti telo bakterijama i štetnim mikrobima, a ovaj problem se dodatno pogoršava ako je tečnost izložena suncu ili visokim temperaturama. Istraživanja su takođe pokazala da toksini prisutni u plastičnoj boci tokom vremena mogu procuriti u tečnost.

Naučnici su testirali svežu bocu vode i nisu pronašli štetne bakterije. Međutim, u bocama vode koje su ostavljene na suncu, pronašli su tragove hloroforma, što ukazuje na idealne uslove za razvoj bakterija kao što je E. coli. Stiv Fiket iz Thorton Laboratories objasnio je da prisustvo E. coli ili ukupnog hloroforma označava vodu kao neispravnu za piće.

Flaša vode, Flaša
foto: Printscreen/youtube/ Thaitrick

Profesor hemije sa fakulteta Indiana Bil Karol ističe da su bakterije u vodi veća pretnja, dodajući da biološki mikroorganizmi mogu da se razvijaju u vodi, a ne toliko hemikalije koje mogu cureti iz boce.

Ovo upozorenje dolazi u vreme kada vozači dobijaju i druga upozorenja o putovanju automobilom tokom vrućih vremenskih uslova. Elektronske cigarete sadrže baterije koje mogu da se pregrevaju i oštete zbog litijumskog sadržaja u toplim uslovima. Dodatna opasnost dolazi od reakcije baterija na direktnu sunčevu svetlost, što može dovesti do curenja toksične tečnosti ili čak eksplozije.

Vozači se takođe savetuju da iz svojih vozila uklone predmete poput spreja za kosu, aerosola, sunčanih ili običnih naočara i ogledala za šminku, jer i ovi predmeti mogu predstavljati rizik od požara. Čak i krema za sunčanje može biti problematična ako se ostavi u zagrejanom automobilu, jer toplina može oštetiti njene aktivne sastojke, smanjujući njenu efikasnost u zaštiti od sunčanih opekotina kada se ponovno koristi.

BONUS VIDEO:Izgoreo kombi i automobil u Ugrinovcima

00:11

Izgoreo kombi i automobil u Ugrinovcima

(Espreso/sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.