OVO SU TRI NAJOTPORNIJE BILJKE KOJE USPEVAJU SVIMA: Ne traže mnogo pažnje i SVI ih mogu ODRŽAVATI (FOTO)
Cvet, Foto: Printscreen YouTube/Daily Garden 小庭園

sjajno

OVO SU TRI NAJOTPORNIJE BILJKE KOJE USPEVAJU SVIMA: Ne traže mnogo pažnje i SVI ih mogu ODRŽAVATI (FOTO)

Evo koje biljke će vašoj dnevnoj sobi podariti dašak svežine i pretvoriti je u malu zelenu oazu, idealnu za opuštanje nakon posla

Objavljeno:

Dobro odabrana sobna biljka zadovoljava sve uslove: lepo je gledati je, uklapa se u enterijer vašeg doma, obezbeđuje snabdevanje kiseonikom, a osim toga – njeno održavanje nije viša matematika. Na kraju krajeva, nemaju svi ljudi dar za unutrašnje uređenje i istovremeno smisla za negu kućnih biljaka.

Tako možda niste znali da sobne biljke ne možete postaviti bilo gde, svaka, već prema vrsti, voli da ‘pusti korene’ u drugom delu vašeg doma. Neke biljke najbolje će uspeti u spavaćoj sobi, drugima je idealno mesto za život u vlažnom kupatilu, a neke će procvetati punim sjajem u dnevnom boravku. Kad nabavite svoju novu zelenu mezimicu, najpre proučite gde se preporučuje da je smestite.

Evo koje biljke će vašoj dnevnoj sobi podariti dašak svežine i pretvoriti je u malu zelenu oazu, idealnu za opuštanje nakon posla.

Kaktus

Ova posebna i izdržljiva biljka nije uzalud jedna od omiljenih lončarica za dnevni boravak. Između ostalog, kaktus oprašta gotovo sve greške koje možete napraviti po pitanju njegovog održavanja. Kaktus će biti najsrećniji ako ga smestite u dnevnu sobu, direktno uz prozor, jer voli puno dnevnog svetla. Jedino što treba zapamtiti jeste da ga ne valja previše zalivati, u slučaju kaktusa vredi ona da je manje – više. Ova biljka nikako ne voli vlažno tlo pa je zalivajte tek kad se supstrat potpuno osuši.

Palma sreće

Ova zimzelena biljka, uz pravu negu, može narasti i do 3 metra visine, a poreklom je iz tropskih šuma Južne Amerike. Palma sreće (Chamaedorea elegans) najsrećnija će biti ako je postavite na neko osvetljeno mesto u sobi, ali ne pod direktu sunčevu svetlost. Ova efektna ukrasna biljka voli vlagu, a suv vazduh joj je noćna mora, ali prilično je otporna. Palma sreće osim što je lepa, veoma je i korisna: filtriraće vazduh u vašem boravku od dima, nečistoće i neprijatnih mirisa.

Ficus Elastica

Ova biljku, poznatu i pod nazivom Fikus Gumijevac, krase prekrasni, sjajni i bujni listovi, koji kao da su premazani voskom. Kad živi u zatvorenom prostoru, obično naraste do 3 metra visine. Ali budite oprezni, ova biljka je otrovna za mačke i pse, a nije dobar izbor ni za ljude alergične na lateks jer luči gusti beli sok koji se nekada koristio za proizvodnju materijala sličnog gumi – od tuda joj i naziv.

Osim što izgleda impresivno, dobra je strana ovog fikusa što je zaista lak za održavanje. Najbolje je da ovu lončaricu smestite negde gde je količina svetlosti dovoljna, jer ne voli da stoji u mračnom kutku sobe, ali takođe ne podnosi ni da se nađe na direktnom sunčevom svetlu – u protivnom bi mogla da počne da gubi lišće. Iako je treba redovno zalivati, važno je da se ne preteruje jer bi previše vlage moglo uzrokovati truljenje korena. Tokom zimskih meseci kad je vazduh u sobi više suv, dobro je dodatno vlažiti listove ove biljke čistom mokrom krpom – i vaš fikus biće vam zahvalan na ovom posebnom tretmanu i zauzvrat će zasjati u svojoj punoj raskoši.

Majke i snajke

48:01

MAJKE I SNAJKE SE04EP96

(Espreso/Žena.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.