GINEKOLOZI OTKRILI JEZIVU STVAR U TAMPONIMA I ULOŠCIMA: Svaka žena ih koristi, a NISU ZNALE da može biti OPASNO
Tamponi, Foto: Profimedia

pažnja

GINEKOLOZI OTKRILI JEZIVU STVAR U TAMPONIMA I ULOŠCIMA: Svaka žena ih koristi, a NISU ZNALE da može biti OPASNO

Naučinici su ove štetne supstance pronašli u proizvodima za menstrualnu higijenu, ali i u ambalaži

Objavljeno:

Nedavna studija koju je vodio dr. Grejam Filsi sa Univerziteta Notre Dame ispitala je proizvode i identifikovala prisutnost PFAS-a u nekima od njih. PFAS, ili perfolifluoroalkilne i polifluoroalkilne supstance, nazivaju se “večnim hemikalijama” zbog njihove dugotrajne prirode. Ova su otkrića predstavljena na sastanku Američkog hemijskog društva 2023., iako istraživanje još nije recenzirano.

Istraživači su pomno pregledali više od 100 starih proizvoda i njihova pakovanja, tražeći fluorirane spojeve koji ukazuju na potencijalne štetne PFAS-a. Proizvodi su uključivali tampone, uloške, donje rublje za višekratnu upotrebu i menstrualne čašice. Značajno je da etikete na starim proizvodima obično ne navode njihove sastojke, ostavljajući potrošače nesvesnima njihovog sastava.

Menstruacija
foto: Profimedia

Dok je za mnoge proizvode utvrđeno da ne sadrže polifluoroalkil, istraživači su bili iznenađeni otkrićem PFAS-a u omotima određenih uložaka i tampona, kao i u spoljnim slojevima donjeg rublja. Tim je izvestio o posebno visokim koncentracijama u pakovanju i spoljašnjim slojevima. Sumnjaju da proizvođači dodaju fluor kako bi odbili vlagu i održali proizvod suvim.

Koji su rizici PFAS hemikalija na zdravlje?

Dr Sheryl A. Ross, ginekolog i stručnjak za žensko zdravlje u zdravstvenom centru Providence Saint John u Kaliforniji navodi:

- Štetne "zauvek hemikalije" mogu da se zadržavaju u telu i da potencijalno izazovu hormonalne i reproduktivne probleme, supresiju imuniteta i potencijalne rizike od raka.

Međutim, u budućnosti je potrebno još dodatnih ispitivanja.

- Mislim da informacije koje su ovde predstavljene, nisu ništa drugo do sugerisanje da je potrebno više istraživanja da bi se zaista utvrdili da li je ovo problem - rekao je Dr. Randy Fiorentino, direktor Odeljenja za akušerstvo i ginekologiju St. Joseph Heritage Medical Group, prenosi Medical News.

Majke i snajke

48:01

MAJKE I SNAJKE SE04EP96

(Espreso/Srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.