PSIHOLOG OTKRIO DA LI JE NORMALNO DA RAZGOVARATE SAMI SA SOBOM: Evo šta to znači, niste imali pojma
Žena, Foto: Profimedia

MORATE ZNATI

PSIHOLOG OTKRIO DA LI JE NORMALNO DA RAZGOVARATE SAMI SA SOBOM: Evo šta to znači, niste imali pojma

Za nekoga je to samo misao koja proleti, a drugi će te tvrdnje izreći na glas

Objavljeno:

Iako ljudi često povezuju „samopričanje“ sa problemima mentalnog zdravlja, zdravstveni radnici se uopšte ne slažu sa tim stavom.

Svako razgovara sa sobom na svesnom ili nesvesnom nivou. Svaki put kad u sebi ponovimo: „Zakasniću“, ili „Ova haljina mi baš dobro stoji“, obratili smo se samima sebi.

Za nekoga je to samo misao koja proleti, a drugi će te tvrdnje izreći na glas.

– Izražavajući pojedine misli na glas omogućavamo sebi bolje razumevanje sadašnjosti i budućnosti pa bismo svi to trebali da radimo – tvrdi klinička socijalna radnica, psihoterapeutkinja i autorka više knjiga s područja psihologije Lisa Ferentz.

devojka, žena, tuga
foto: Profimedia

Upravo se tom metodom ona služi kako bi svojim klijentima usadila pozitivnu sliku o sebi i o danu koji je pred njima.

Ona svojim klijentima savetuje da zapisuju misli o tome na čemu su sve zahvalni, šta smatraju svojim jakim stranama, koje su im pozitivne strane. Tada im kaže da stanu pred ogledalo i to što su napisali izgovore na glas, sami sebi.

– Ne odustajte čak i ako vam se to čini glupo. Kao i s drugim stvarima, kad se jedanput uvežbate i ovoj metodi pristupite s pozitivne strane, otkrićete da je to u biti jako jednostavno. Vodi nas kroz život bili mi toga svesni ili ne – kazala je Ferentzova.

Čak je i studija Univerziteta Lethbridge potvrdila da su studenti koji su sebi govorili pozitivne stvari uspeli da promene svoju perspektivu, stavove i reakcije na podražaje iz okoline. Ferentzova stoga savetuje ljude da na to.

Sreća
foto: Profimedia

– Kad pozitivno šapćemo, to nam daje snagu da se suočimo s izazovima koji su pred nama – kazala je pojašnjavajući da i sportisti čine isto to uoči takmičenja. To ne znači da je poželjno na glas izgovarati frustracije.

– Definitivno postoji vrednost u razumevanju svojih osećanja, bili oni pozitivni ili negativni. Ali izgovarajući negativne misli na glas može imati suprotan učinak – naglasila je Ferentz.

Umesto toga preporučuje ljudima da, kad su već artikulisali šta ih muči, odluče ima li smisla zadržati takve misli ili je to nešto preko čega možemo preći i zaboraviti na to.

Majke i snajke

48:01

MAJKE I SNAJKE SE04EP96

(Espreso/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.