Da li ste znali: Zašto jaje čuvarkuća treba da bude baš crveno? (FOTO) (GIF)
Foto: pixabay.com

najšareniji praznik na svetu

Da li ste znali: Zašto jaje čuvarkuća treba da bude baš crveno? (FOTO) (GIF)

Svi koji slave Uskrs znaju da se jaja uvek boje na Veliki petak, a po tradiciji da ih treba obojiti prepodne i da ih mora biti u crvenoj boji
Objavljeno:

Da li znate kakve veze imaju mudraci, Marija Magdalena i Jerusalim s crvenim uskršnjim jajima? I zašto se jaja farbaju baš na Veliki petak?

Sadašnja raskošna jaja sa mnogo ukrasa su nastala jer ljudi vole da lepo proslave ovaj praznik i da ga učine što srećnijim i zanimljivijim. Farbanje jaja je najstariji hrišćanski običaj.

foto: giphy

Prema staroj mitskoj priči jaja se farbaju u crveno jer najavlju vaskrsenje Isusa Hrista. Nakon što je Isus Hrist razapet na krst, Marija je na drumu srela mudrace. U korpici je nosila jaja, zastala je da ispriča mudracima šta se dogodilo. Oni su joj, tešeći je, rekli da će Isus Hristos vaskrsnuti.

foto: pixabay.com

Marija im u početku nije poverovala, a oni su joj rekli da će jaja u korpici pocrveneti kao dokaz uskrsnuća i jaja su zaista pocrvenela. Od tada je običaj da se jaja farbaju baš na Veliki petak kada je Marija srela mudrace, i da se jaja farbaju u crveno.

foto: giphy
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.