SVI BRUJE O PEČATIMA NA RUCI BENA ŠELTONA, OGLASILA SE DOKTORKA: Nije u pitanju BOLEST, SAZNANJE će vas ŠOKIRATI
Ben Šelton, Foto: Mike Stobe / Getty images / Profimedia

paŽnja

SVI BRUJE O PEČATIMA NA RUCI BENA ŠELTONA, OGLASILA SE DOKTORKA: Nije u pitanju BOLEST, SAZNANJE će vas ŠOKIRATI

U Srbiji terapiju ventuzama uspešno sprovodi dr Natalia Gušlo Petrić, holistički terapeut koja je za portal "Žena" svojevremeno otkrila detaljno o kakvoj vrsti terapije se ovde radi.

Objavljeno: 07:35h

Novak Đoković i Ben Šelton odigrali su ne previše interesantan meč polufinala US Opena, koji je naš teniski as dobio sa rutinskih 3:0 u setovima i u nedelju će igrati za rekordnu 24. grend slem titulu u karijeri. Ono što je pored važnosti samog meča posebno privuklo pažnju jesu 'čudni' pečati na ruci mlađanog tenisera iz Atlante.

Ipak, u pitanju je samo jedna popularna vrsta masaže iz kineske tradicionalne medicine koja normalizuje metabolizam, jačaju imunitet i podižu nivo energije. U pitanju je terapija ventuzama, ili u narodu popularnija kao "masaža vakuum čašama". Američka teniska uzdanica očigledno je želela da se što bolje pripremi za meč sa najboljim srpskim, a od sledeće nedelje i svetskim, teniserom, a ovaj tretman nije stran ni srpskim sportistima. Mada, Novaku, očigledno ne treba, s obzirom na to da u 37. godini igra elanom tinejdžera.

U Srbiji terapiju ventuzama uspešno sprovodi dr Natalia Gušlo Petrić, holistički terapeut koja je za portal "Žena" svojevremeno otkrila detaljno o kakvoj vrsti terapije se ovde radi.

Ben Šelton
foto: EPA/CJ GUNTHER

– Kupiranje ili tretman ventuzama jedna je od metoda kineske tradicionalne medicine. Važi za efektnu terapeutsku tehniku koja se koristi sama ili u kombinaciji sa akupunkturom, moksibustijom , tuina masažom ili lekovitim biljem. U drevnoj Kini terapeuti su vakum radili uz pomoć bambusa, a danas se izvodi sa specijalnim staklenim čašama koje se postavljaju na akupunkturne tačke koje odgovaraju određenim organima u našem telu – objasnila je dr Natalia Gušlo Petrić.

Vakuum masaža ili lečenje ventuzama primenjuje se u Kini već nekoliko vekova, a sada je postala jedna od najpopularnijih metoda alternativnog lečenja u svetu.

Predstavlja jednu vrstu refleksoterapije i daje odlične rezultate u poboljšanju cirkulacije krvi i limfe, jača imunitet, otklanja bolove u leđima, leči nesanicu, podmlađuje kožu i nezamenljiva je u borbi protiv celulita. Postoje dva načina terapije sa ventuzama: statično stavljenje ventuza i vakuum masaža.

– Uz pomoć aparata pravi se vakuum i masažni pokreti u tačno određenjim pravcima. Na bolnim mestima ventuza se ostavlja duže, do 15 minuta. Često je ovo i terapija, ali i dijagnostika. Na problematičnim mestima, sa lošim krvotokom, stvaraju se modrice. Što je jača boja modrice, to je veći problem koji može da ukaže na lošu prokrvljenost u ovom predelu, kao i u projekciji organa - objasnila nam je.

Kako deluje

Ben Šelton
foto: EPA/Will Oliver

Odmah nakon terapije oseća se olakšanje u leđima i druge pozitivne promene u organizmu, a tretman se radi jednom sedmično.

- Već na drugoj terapiji koža se menja, postaje elastična, modrica je sve manje, a bolovi u leđima prestaju – kaže dr Gušlo Petrić i dodaje da se modrice najčešće pojavljuju u toku prve četiri terapije, a zatim, bez obzira na činjenicu da se radi o istoj terapiji, prestaju da se stvaraju, što ukazuje na ozdravljenje organizma.

Plivač Majkl Felps, gimnastičarka Aleks Nadur i beloruski plivač Pavel Sankovič najglasniji su zagovornici ove terapije i redovno objavljuju fotografije nakon tretmana ventuzama na društvenim mrežama.

Kako pomažu ventuze

Pospešuju cirkulaciju

Otklanjaju bol u leđma

Normalizuju metabolizam

Detoksikuju organizam

Smanjuju celulit

Jačaju imunitet

Podižu nivo energije

Podmlađuju kožu

Leče nesanicu

Umanjuju gojaznost

15:17

ĐOKOVIĆ POKORIO AMERIKU: Novak se osvetio Medvedevu u finalu Ju Es opena i osvojio 24. grend slem titulu

(Espreso/blic žena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.