VETERINAR OTKRIO ZAŠTO NE BI TREBALO IZVODITI PSE NAPOLJE PO KIŠI: Vode ih u LEGLO ZARAZE koja može biti KOBNA
Pas, Foto: Printscreen/Instagram/ udruzenje.pit

morate znati

VETERINAR OTKRIO ZAŠTO NE BI TREBALO IZVODITI PSE NAPOLJE PO KIŠI: Vode ih u LEGLO ZARAZE koja može biti KOBNA

Veterinar je upozorio na greku koju većina vlasnika pravi

Objavljeno:

Iako većina pasa, posebno štenaca, obožava da gaca po lokvama i da pije vodu iz njih, ovakva voda bi mogla da predstavlja ozbiljan rizik za zdravlje vašeg ljubimca, tvrde stručnjaci. Naime, veterinari ističu da bi šetnja psa po kiši mogla da bude opasnija nego što bi to ijedan vlasnik psa pomislio. Oni upozoravaju da bi trebalo da dva puta razmislite o tome da li ćete naredni put dopustiti svojim psima da guraju njušku u barice na ulici i da piju ustajalu vodu.

Ni dopuštanje psima da piju vodu iz barice nije dobra ideja, pa čak iako su žedni, a sa sobom niste poneli flašicu vode.

"Iako psi vole da zastanu i piju vodu iz bare, najbolje je da im to ne dozvolite. Pacovi i miševi mogu da mokre u ustajaloj vodi, što dovodi do širenja leptospiroze. Iako bi vaš pas trebalo da bude zaštićen od leptospiroze ako je redovno vakcinisan, još uvek je u opasnosti od zaraze", objašnjava veterinarka Linda Simon.

Iz sličnih razloga takođe bi trebalo da pokupite činijice i igračke vašeg psa iz dvorišta tokom kišnog vremena. "Ostavljanje igračaka za pse na kiši može da deluje bezopasno, ali to je kao slanje VIP pozivnice puževima i drugim štetočinama. Ova mala stvorenja mogu da prenesu parazite koji su štetni za pse. Zato, ne zaboravite da sklonite te igračke kada kiša počne da pljušti", kaže dr Kong za "Mirror".

Detaljno sušenje posle šetnje po kiši, posebno kod pasa sa dugačkim ušima

Veterinarka Sara Očoa savetuje kako da svog psa očistite posle šetnje po kiši: "Nakon što se vi i vaš pas vratite iz svoje mokre avanture, ključno je da ga detaljno osušite. Koristite peškir ikako biste bili sigurni da je dlaka vašeg psa potpuno suva, posebno u hladnijim klimatskim uslovima. Ovo pomaže u sprečavanju iritacija kože, žarišta i mogućih infekcija".

Psi, Kuce, Kučići
foto: Espreso

Dodala je da nekim psima može biti od koristi ako nose kabanicu, posebno ako imaju veće uši. "Neki psi s opuštenim ušima skloniji su infekcijama uva tokom kišnog vremena. Razmislite o korišćenju kabanice s kapuljačom ili kišobrana kako bi im uši bile suve", zaključila je, prenosi "Vecernji.hr".

Ukoliko želite da vam Žena.rs, najčitaniji ženski portal u Srbiji, donosi najnovije teme iz oblasti zdravlja, mode, savete najpoznatijih stručnjaka, uzbudljive životne priče, najsvežije vesti iz sveta poznatih ličnosti i filma - prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najnovije informacije od portala Žena.rs!

Bonus video: Pas u kolima u Zemunu

00:09

Pas u kolima u Zemunu

(Espreso/Blic Žena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.