STRUČNJACI OTKRILI ŠTA ZNAČI AKO IMATE BELE MRLJE NA NOKTIMA: Ovo je prava ISTINA o tome, hitno reagujte
Nokti, Foto: Profimedia

paŽnja

STRUČNJACI OTKRILI ŠTA ZNAČI AKO IMATE BELE MRLJE NA NOKTIMA: Ovo je prava ISTINA o tome, hitno reagujte

Bledi nokti mogu da ukazuju na lošu cirkulaciju, anemiju ili nedostatak vitamina, a bele mrlje mogu biti povezane sa nedostatkom cinka ili glivičnom infekcijom

Objavljeno: 08:40h

Promene na noktima mogu da signaliziraju razne zdravstvene probleme, tvrdi podijatar iz Velike Britanije. Dina Gohil, podijatar i doktor medicine, otkrila je uobičajene simptome i najveće potecijalne zdravstvene probleme na koje treba posebno obratiti pažnju.

Tako na primer, bledi nokti mogu da ukazuju na lošu cirkulaciju, anemiju ili nedostatak vitamina, a bele mrlje mogu biti povezane sa nedostatkom cinka ili glivičnom infekcijom.

- Oni, takođe, mogu tako da izgledaju kad jetra ne radi kako treba ili srce, ili kad je ishrana loša. Ukoliko su nokti uglavnom beli s uskom ružičastom trakom na vrhu, to bi moglo biti stanje koje nazivamo 'Terijevi nokti' - pojasnila je doktorka Dina.

- To može biti posledica starenja, ali i ukazivati ​​na dijabetes, kao i na bolesti bubrega, jetre ili pluća - dodala je.

Žuti nokti

Ponekad nokti na nogama požute zbog hrane koju jedemo ili nekih vanjskih uticaja. Recimo, ako ste jeli puno kurkume, pušite, preterujete s lakiranjem ili lak predugo ostavljate na noktima. Takođe, mogu ukazivati na: gljivice na noktima, dijabetes, psorijazu ili poremećaje štitnjače.

- Neko vreme bi nokte trebalo "odmoriti" od slalnog lakiranja. Ubrzo bi nokti trebali da vam ponovo postanu bistri. Ukoliko se to ne dogodi reč je o nečem ozbiljnijem - kaže ova stručnjakinja.

- Uzroci mogu biti razni, uključujući reumatoidni artritis, nakupljanje tečnosti između pluća i ostale respiratorne bolesti - pojasnila je.

Plavkasti nokti

Nokti znaju da izgledaju plavkasto iz više razloga, a ta boja dolazi ispod nokta, nije plavkast sam nokat. Mogu ukazivati na: nedostatak kiseonika, a do ovoga mogu da dovedu u pojedini lekovi.

- Nokat ne sadrži nikakav pigment kože, što znači da je plavkasti izgled uzrokovan nečim drugim. Takvi nokti su često pokazatelj nedostatka kiseonika, a stanje nazivamo cijanoza. Radi se o nedostatku kiseonika u crvenim krvnim zrncima zbog čega koža ispod noktiju i ona na drugim dijelovima tela, uključujući stopala, usne i sluznicu, izgleda plavo/ljubičasto - pojasnila je stručnjakinja.

- Više je mogućih uzroka, poput izloženosti niskim temperaturama, abnormalno visoke vrednosti hemoglobina, astme ili se radi o nemogućnosti tela da dostavi dovoljno kiseonika u to područje - pojasnila je i dodala da ljudi s upalom pluća mogu biti ekstremni primer te pojave.

Bele mrlje na noktima

Nokti
foto: Printscreen/Youtube/ilysmNails

Bele mrlje na noktima česta su pojava i uglavnom su bezopasne. Ipak, mogu ukazivati na: nedostatak cinka ili gljivičnu infekciju.

- Mogu biti posledica povrede ili mikrotraume nokta, poput udarca o tvrdu površinu ili savijanja, ali ne i lomljenja nokta. To nikako nije razlog za uzbunu kod zdravih ljudi. Jednostavno pričekajte da to mesto izraste, a zatim ga iscite - kaže Dina Gohil.

Napominje da su takve mrlje katkad nasledno stanje, a u ozbiljnijim slučajevima povezuju se s nedostatkom cinka u organizmu, sa gljivičnom infekcijom, kao i s lošim zdravljem i ishranom.

Crni nokti

Crni nokti se pojavljuju ponekad kod anemije, dijabetesa, bolesti bubrega ili bolesti srca.

- Crni nokti su, takođe, povezani s traumom kad se krvni sudovi ispod nokta oštete. Dolazi do krvarenja pa nokat izgleda crno. To obično prolazi samo od sebe, ali ako to izostane, tad se treba zabrinuti jer može biti naznaka ozbiljnijeg problema - kaže podijatrica.

- Nelečeni gljivični nokti ponekad rezultiraju crnim noktima na nogama zbog nakupljanja ostataka. Nokti na nogama posebno su osetljivi na gljivične infekcije jer se one razmnožavaju u vlažnom i toplom okruženju. Dakle, ako primetite da imate bele ili žute nokte, neka ih pregleda podijatar pre nego što pocrne - savetovala je.

- Najozbiljniji uzrok crnih noktiju je melanom, najteži tip raka kože. To se može manifestovati kao tamno braon/crna iskrivljena mrlja ispod sloja nokta. Svakako potražite pomoć lekara ukoliko ugledate takav simptom - zaključila je, a prenosi Daily Mail.

00:56

POTPUNO UVRNUTO: Kokošji nokti vladaju Instagramom! Da li biste se usudile?

(Espreso/Žena blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.