UKOLIKO OVO NE RADITE MINIMUM DVA PUTA NEDELJNO, NE PIŠE VAM SE DOBRO: Pušači POSEBNO obratite pažnju, RIZIČNI STE
Cigarete, Foto: Tamara Trajković

Obratite pažnju

UKOLIKO OVO NE RADITE MINIMUM DVA PUTA NEDELJNO, NE PIŠE VAM SE DOBRO: Pušači POSEBNO obratite pažnju, RIZIČNI STE

Zbog brzine života, poslova, stresa često nemamo vremena da oslušamo svoje potrebe, niti ubacimo nove rutine koje bi nam olakšale svakodnevnicu.

Objavljeno:

Jedna od takvih stvari, definitivno je redovna fizička aktivnost, koja ne samo da je dobra za našu liniju, već i za opšte zdravstveno stanje.

Mnogima je prepreka za ostvarivanje svih blagodeti vežbanja dugačak pušački staž. Pušači se zamaraju brže, a dugoročno konzumiranje cigareta dovodi do smanjenja kiseonika u krvi, samim tim srce i pluća moraju više da rade što je posebno primetno kod napornijeg treninga, pa ga mnogi pušači naprosto izbegavaju. Time se jedna loša navika samo nadovezuje na drugu i onda oni kojima je posebno važno da čuvaju zdravlje ostaju i bez fizičke aktivnosti koja je ključan faktor za dobrobit našeg organizma.

Najbolja odluka koju svaki pušač može da donese je da istog trenutka ugasi cigaretu i više je nikada ne „zapali“. Ipak, da je to lakše reći nego učiniti svedoči i brojka od više od milijardu pušača, koliko ih trenutno ima na svetu, a većina njih je manje ili više svesna opasnosti ove loše navike.

Trening
foto: Profimedia

Zbog toga je važno da punoletni pušači koji ne žele da se odreknu duvana i nikotina, ali bi hteli da smanje rizike po svoje zdravlje, znaju da bolje alternative postoje. To su naučno provereni uređaji koji, kada se koriste, ne sagorevaju duvan i ne oslobađaju duvanski dim za koji se zna da je glavni krivac za bolesti koje se povezuju sa pušenjem.

Bilo da je pušač ili ne, prosečnoj odrasloj osobi preporučuje se najmanje 150 minuta umerenog kardio vežbanja svake nedelje. To otprilike znači da je dovoljno odvojiti samo dvadesetak minuta dnevno za šetnje, brzo hodanje, vožnju bicikla ili trčanje. Onima koji preferiraju intenzivnije vežbe, 75 minuta treninga takođe može doneti značajne koristi njihovom zdravlju.

Ipak, osobama koje do sada nisu bile preterano fizički aktivne, savet je da ne pokušavaju odjednom da postignu neverovatne sportske podvige. Počnite polako, prilagodite treninge svojim sposobnostima i postepeno povećavajte intenzitet vežbi. Možda ne bi bilo loše da pronađete društvo za vežbanje, kako biste se međusobno motivisali.

Zapamtite, vaša budućnost zavisi od vaših odluka i promene loših navika već danas. Krenite odmah, vaše telo će vam biti zahvalno!

02:20

NE NASEDAJTE DA POSTOJE ZDRAVE CIGARE Dr Ana Petrović: Vejpovi i elektronske cigarete sadrže TOKSIČNE TEČNOSTI, koje idu u krv

(Espreso/Ženablic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.