OVO JE IDEALNO VREME ZA BRANJE PEČURAKA: Na ovaj način proverite da li je ZA JELO ili bi trebalo da je preskočite
Pečurke, Foto: Aleksa Petrović

SAZNAJTE

OVO JE IDEALNO VREME ZA BRANJE PEČURAKA: Na ovaj način proverite da li je ZA JELO ili bi trebalo da je preskočite

Beličasti klobuk prekriven je smeđim ljuskicama koje su gušće u centru, a prema rubu se proređuju

Objavljeno:

Sunčanica je pečurka koja uspeva u listopadnim i mešovitim šumama širom Starog kontinenta, a raste i na rubovima šuma, uz puteve i na livadama. Neretko je nazivaju i kozarka, suncobran, kišobranara, srndakuša, a prepoznatljiva je po šeširu koji oblikom i šarom podseća na damski suncobran, piše.

Mlade pečurke imaju zatvoren, jajasti šešir koji se s vremenom otvara i postaje pljosnat. Obično je širok 10 do 30 centimetara, ume da poraste i do 40, a sunčanica svetska rekorderka težila je više od 25 kilograma.

Pečurke, Pečurka, Kalenić pijaca
foto: Aleksa Petrović

Beličasti klobuk prekriven je smeđim ljuskicama koje su gušće u centru, a prema rubu se proređuju. Završna provera da li je sunčanica zaista sunčanica je prsten koji ova gljiva uvek ima, a on je debeo i pomera se.

Sunčanice rastu od kasnog leta do jeseni, ali mogu se, zavisno od količine padavina, temperature i drugih faktora, pronaći i u julu, pa i u maju.

Većina vrsta sunčanica je jestiva, a najčešće se prže na naglo ili pohuju, no ukusne su i u varivima, rižotima ili u sosu za testeninu. Sunčanice ne smeju dugo da stoje na sobnoj temperaturi, ali papirnoj kesi ili hermetički zatvorenoj posudi u frižideru zadržaće svežinu nekoliko dana. Pazite da pečurke nisu nabijene i stisnute.

Ako odlučite da ih osušite, naseckajte ih na tanke trake i osušite na prozračnom mestu ili u rerni zagrejanoj na 50 stepeni. Sušene sunčanice čuvajte u staklenoj posudi ili isto u papirnoj kesi.

Vrganji
foto: Printscreen/Youtube/Produkcija RTV Strela

Sada ćemo sa vama podeliti krajnje jednostavan recept za pohovane sunčanice. Klasik savršen za nedeljni ručak nakon šetnje šumom. Poslužite uz pire krompir, naravno.

Sastojci za pohovane sunčanice:

sunčanice, samo šeširi

jaje

brašno

prezla

ulje (za prženje)

so

limun, za serviranje

Lisičarke
foto: Printscreen/Youtube/ifetinnacinkuhanja2615

Priprema:

Očistite pečurke čistom krpom, nemojte da ih perete pod mlazom vode.

Uklonite peteljke.

U činiji dobro umutite jaje i dodajte malo soli. Pripremite plitke posude s brašnom i prezlom.

Šešire prvo uvaljajte u brašno, pa u jaje, pa u prezle.

Pržite sunčanice dok ne dobiju hrskavu koricu, oko 2 minuta sa svake strane.

Poslužite s limunom, uz pire krompir kao prilog.

Majke i snajke

01:03

Majke i snajke finale

(Espreso/punkufer.dnevnik.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.