NAJSTARIJI TURSKI RECEPT ZA PRAVI LAHMANDŽU: Probajte JELO iz kuhinje ove azijske zemlje, PREUKUSNO JE
Lahmandžu, Foto: Print Screen Youtube/BininSahan

recept

NAJSTARIJI TURSKI RECEPT ZA PRAVI LAHMANDŽU: Probajte JELO iz kuhinje ove azijske zemlje, PREUKUSNO JE

Recept za tursko jelo lahmandžu.

Objavljeno:

Mnogi danas lahmadžun (lahmajun, lamadjo, lahmacun) nepravedno nazivaju turskom picom jer se tim poistovećivanjem zanemaruju hrskavost testa i bogato začinjen mesni nadev koji lahmadžun upravo čine neodoljivim i slasnim.

Testo je mnogo čvršće nego ono za picu, pa više liči na pita hleb.

Postojbinom lahmadžuna smatra se Sirija, ali to jelo se brzo proširilo na ostale zemlje levantske oblasti – Grčka, Turska, Egipat, Sirija, Liban, Izrael, Jordan, Kipar, Irak – jer se lako priprema, a ima izuzetno bogat i prijatan ukus. U Turskoj je lahmadžun apsolutni favorit ulične hrane i omiljena užina.

Za pripremu savršenog lahmadžuna potreban je krupnije mleveni pšenični griz od kog se priprema podloga u obliku diska, fino mleveno meso (jagnjetina ili junetina), ljuta paprika, crni luk, paradajz…

Iako ima pravi ukus kad se peče u zemljanoj rerni ili pećnici na drva, dobar je i pečen u rerni električnog šporeta.

Tradicionalno pripremljen lahmadžun servira se poprskan limunovim sokom uz salatu od crnog luka i peršuna tzv. pyaz, a posle njega pije se raki ili ayran – osvežavajući napitak od punomasnog kiselog mleka, soli i vode. Neretko se uz lahmadžun služi tradicionalni napitak specifičan za jug Turske – salgam (salgam suyu) – u slobodnom prevodu „sok od repe“, koji se dobija fermentacijom cvekle.

Luk
foto: Printscreen/TikTok/frommylittlekitchen

Potrebni sastojci:

Testo

200 g belog brašna

150 g pšeničnog griza

10 g svežeg kvasca

1 kašičica šećera

½ kašičice soli

1 jaje

125 ml mleka

60 ml maslinovog ulja

testo
foto: profimedia

Nadev

1 manja glavica crnog luka

20 komada čeri paradajza

1 kašičica paradajz paste (koncentrata)

½ veze seckanog peršuna

¼ kašičice suve nane

1 kašičica sumaka

½ kašičice ljute tucane paprike

1 kašičica kumina

¼ kašičice cimeta

1 kašičica soli

½ kašičice crnog bibera

300 g mlevenog (junećeg) mesa

limun

crveni luk

peršun

jogurt po želji

Priprema:

Za testo u mlako mleko dodati šećer i kvasac, promešati i ostaviti da zapeni. Posebno prosejati brašno, dodati pšenični griz i so pa dobro promešati sastojke. Zatim dodati pripremljen kvasac, umućeno jaje i maslinovo ulje. Od svih sastojaka zamesiti čvrsto i elastično testo (mesiti oko pet minuta). Umešeno testo pokriti i ostaviti na toplom, oko dva sata, da se duplira. Zatim, testo prebaciti na brašnom posutu površinu i podeliti ga na četiri jednaka dela. Svaku jufku premesiti, pokriti i ostaviti testo da miruje 20-30 minuta. Za to vreme, uključiti pećnicu na 250 ºC i zagrejati veliki pleh (od rerne).

Za nadev preseći paradajz na pola, ukloniti semenke i višak tečnosti, pa iseći na sitno. Ostalo povrće sitno iseckati ili jednostavno staviti u blender i usitniti što bolje. Isečeno povrće pomešati sa mesom (sobne temperature), dodati začine i još jednom dobro promešati masu.

Na blago pobrašnjavljenoj površini razviti testo u kružni oblik (prečnik 20 cm), na debljinu oko 2-3 mm. Zatim ga bogato premazati uljem, naneti fil i ravnomerno ga rasporediti, ustiskujući meso u testo (blago pritiskajući vrhovima prstiju). Tako pripremljen lahmadžun preneti na vreo pleh (može se koristiti pek-papir ali nije neophodno) i peći 5-6 minuta. Postupak ponoviti sa ostatkom materiijala. Poslužiti toplo uz limunov sok, ljutu tucanu papriku i seckano povrće po želji.

01:15

UKUSNA, MEKANA I SOČNA! Poznati prave pitu od jabuka u kulinarskoj emisiji, OVAJ RECEPT ĆETE OBOŽAVATI

(Espreso/zadvoljna.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.