OTAC PREDRAG POPOVIĆ OČITAO VAŽNU LEKCIJU: Ovo svaki roditelj MORA DA ČUJE, dobro ga POSLUŠAJTE
Otac Predrag Popović, Foto: PRINTSCREEN/YOUTUBE/DOK ANĐELI SPAVAJU

obratite pažnju!

OTAC PREDRAG POPOVIĆ OČITAO VAŽNU LEKCIJU: Ovo svaki roditelj MORA DA ČUJE, dobro ga POSLUŠAJTE

Kako bismo svojom deci preneli ove vrednosti, potrebno je da se posvetimo njihovom obrazovanju i vaspitanju

Objavljeno:

Izvođenje dece na pravi put i stvaranje od njih dobre ljude najteži i najzahtevniji posao na svetu. Međutim, u društvu u kome moralne vrednosti opadaju iz dana u dan, gde je najveći uspeh biti bogat i uspešan, sve je teže vaspitavati dete u duhu pravoslavlja.

Ma koliko god se roditelji trudili, nekada je nemoguće da zaštite mališane od svih pošasti savremenog sveta. Dešava se nekada da iz silne želje da im pruže kvalitetan život kupijući skupe igračke i garderobu zaborave na ono najvažnije - sebe i svoje vreme. Moderne mame i tate smatraju da će svoje odsustvo nadoknaditi poklonom, svoju pažnju telefonom, a zdravu porodicu putovanjima i zabavama.

Kako bismo svojom deci preneli ove vrednosti, potrebno je da se posvetimo njihovom obrazovanju i vaspitanju, ma to nekada značilo i strogoću i kažnjavanje.

Nekadašnju igru u prirodi sa drugarima zamenile su virtuelne igrice sa onjan drugarima. Takav vid neprirodnog okruženja utiče da se deca razvijaju u jednom imaginarnom prostoru čija pravila ne odgovaraju stvarno svetu, što često rezultira pojačanom agresivnošću, problemima sa pažnjom i učenjem, kao i zavisnos od tehnoloških uređaja.

– Roditelji su prve osobe od kojih dete uči i na koje se ugleda. To kasnije prelazi na vršnjake i socijalno okruženje, u kome danas svi poseduju mobilni telefon. Potpuno je očekivano da svako dete pre ili kasnije poželi da ga ima. Posedovanje jednog vrednog aparata nosi sa sobom odgovornost. U redu je da roditelji to detetu omoguće, ali tek kada procene da je za tako nešto spremno. Svakako je preporuka da se taj trenutak što duže odgađa, barem do polaska u školu – sugeriše u razgovoru Maja Antonić, diplomirani defektolog i dečji psihoterapeut.

Zavisnost dece od tehnologije postao je gorući problem, a posebno se aktuelizovao u vremenu nakon epidemije kovid virusom. Deca su zbog ograničavajućih i neprirodnih prilika bila primorana da svoje školovanje, komunikaciju, pa i igru nastave preko mobilnih telefona ili računara. Ali i odrasli su tada čitav svoj život prebacili na ekrane telefona.

Roditelji zaboravljaju da je ponekad neophodno da se odvojimo od ekrana telefona ili drugih elektronskih uređaja kako bismo im bili prisutni i pokazali im da su važni. To je prilika da im pokažemo kako se poštuje vreme provedeno zajedno i kako su međuljudski odnosi važniji od materijalnih stvari.

Zato otac Predrag Popović podseća roditelje da je najvažnija stvar pravoslavlja, te dakle i vaspitavanja dece, porodica. Zdrava porodica podrazumeva autoritet, a njega je moguće ostvariri samo ako se roditelji vrate izvornim vrednostima naše vere. Dakle, nekada je potrebno i kažnjavati decu, ali samo kada je to za njihovo dobro i kada će im pomći da izađu na pravi put:

otac Predrag Popović
otac Predrag Popovićfoto: Printscreen/Youtube/Oтац Предраг Поповић

- Ljudi dođu i pitaju kako da ga kaznim. Ja im kažem: 'uzmeš mu telefon!'. Međutim, oni tada uzvrate da ne smeju to da urade. Molim? Oni tada kažu 'pa on bi vrištao, on bi sve to...' Znaš kad bi ga dobio, brate, kaže otac i dodaje:

- Svaki bes, svaki izliv histerije samo: 'Nema telefona ceo dan danas!'. On krene da vrišti, nema dva dana, hajde nastavi da vrištiš, da vidimo hoćeš li tri dana da ne dobiješ telefon. On nastvalja da vrišti, e pa pet dana nema. I ti nekako izdržiš do kraja, ne daš mu telefon pet dana. A on sedi i gleda kako sva deca imaju telefon, a on krene da plače i cmizdri: 'svi imaju telefone...', opisuje tipičnu situaciju i dodaje:

- Kažeš mu tada: 'nastaviš li tako, nećeš ga dobiti, još će iti kod mene, jedini nećeš imati telefon, pa nek ti se svi smeju'. I onda će da shvati da mu se to ne isplati u životu. I smiriš ga. Ali, kad uradi nešto dobro, pa shvati da je bio pogrešio, ti ga pitaš 'Je l' znaš, sine, zašto sam ti bio uzeo telefon?' Tada će dete shvatiti da mora da se popravi i da čini dobre stvari, i recimo da se potuče sa bratom ili sestrom, on će napraviti nešto dobro. I ti mu kažeš 'zato što si to lepo uradio, zato sto si to dobro uradio, neće ti kazna biti pet dana, nego će ti trajati četiri' i on će zbog toga biti presrećan. Imaće osećaj da ima oca, da ima majku, da ima autoritete. Rašće sigurno, samouvereno i shvatiće da mu se u životu više isplati da bude dobar nego loš.

Bonus video: RODITELJI NE VERUJU DA IM JE SIN POGINUO U UKRAJINI! Očekuje se njihova zvanična potvrda o slučaju E.Z. iz Novog Pazara​​​​​​​

02:34

RODITELJI NE VERUJU DA IM JE SIN POGINUO U UKRAJINI! Očekuje se njihova zvanična potvrda o slučaju E.Z. iz Novog Pazara

(Espreso/SrbijaDanas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.