DOKTORKA OTKRILA ŠTA JUTARNJA KAFA RADI NAŠEM MOZGU: Do sad smo MISLILI da nam pomaže pri buđenju, MEĐUTIM...
Kafa, Foto: Profimedia

SAZNAJTE

DOKTORKA OTKRILA ŠTA JUTARNJA KAFA RADI NAŠEM MOZGU: Do sad smo MISLILI da nam pomaže pri buđenju, MEĐUTIM...

Iako mislite da pomažete sebi da se brže razbudite, to bi moglo imati suprotan učinak.

Objavljeno:

Svako ima neku svoju rutinu ujutru - neki trče, piju vodu i limun, a drugi posegnu za šoljicom kafe. Kako objašnjava stručnjak za spavanje to možda ipak nije tako dobra ideja, pogotovo ne prvih sat vremena nakon buđenja - i za to postoji dobar razlog. Iako mislite da pomažete sebi da se brže razbudite, to bi moglo imati suprotan učinak.

Reks Isap, stručnjak za spavanje i izvršni direktor firme, objasnio je da "tokom dana vaš mozak proizvodi hemikaliju zvanu adenozin" koja u biti "podstiče san". Nastavio je:

- Kako ste duže budni, nakuplja se i pomaže vam da se osećate pospano. Ali kofein blokira receptore adenozina, koji vas održavaju budnima i podstiču budnost. Ako ste se ikada borili sa spavanjem nakon kafe, to bi mogao biti razlog - objašnjava.

Kada treba piti kafu ujutru?

Sačekajte barem sat vremena od buđenja pre nego što je popijete, kada se prirodni nivo kortizola (koji vas inače razbuđuje) počne smanjivati.

- Kada se probudimo, naš nivo kortizola je na vrhuncu. Kortizol, koji se često povezuje sa stresom, povećava vaš nivo budnosti. Dakle, pijenje kofeina dok je nivo kortizola već visok može delovati protiv toga ili čak pomoći u sticanju tolerancije na kofein - ističe doktor.

Doktorka Lindsej Broving objašnjava da ako imate problema sa spavanjem popijete jednu šoljicu kafe u 14 sati.

- Pet do sedam sati nakon vaše šoljice kafe, polovina kofeina je još uvek u telu. Dakle, ako imate problema sa spavanjem, popijte svoju poslednju šoljicu kofeina oko 14 sati - istakla je ona za "Miror".

01:09

Tiha kafa kod Džanga

(Espreso/Republika.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.