SKORO SVAKI TOKSIČNI OTAC RADI OVE ČETIRI STVARI: Psiholozi ukazali koja je NAJČEŠĆA, tiče se SAOSEĆANJA
Otac, Foto: Profimedia

porodica

SKORO SVAKI TOKSIČNI OTAC RADI OVE ČETIRI STVARI: Psiholozi ukazali koja je NAJČEŠĆA, tiče se SAOSEĆANJA

Prva stvar koju većina toksičnih očeva radi odnosi se na njihovu empatiju

Objavljeno:

Odrastanje s toksičnim ocem može ostaviti štetne posledice na psihičko, ali i fizičko stanje deteta. Veliki problem predstavlja to što deca često nisu svesna niti mogu prepoznati da se njihov otac prema njima ne ponaša kako bi trebalo, već to u većini slučajeva shvate tek u odraslom dobu. Kako objašnjavaju psiholozi, postoje određene stvari koje većina toksičnih očeva radi, zahvaljujući čemu ih je mnogo lakše prepoznati.

Prva stvar koju većina toksičnih očeva radi odnosi se na njihovu empatiju, odnosno nedostatak iste. Psiholozi objašnjavaju da je empatija sposobnost osobe da primećuje i razume tuđa osećanja. Ali toksičnim očevima empatije nedostaje jer je u većini slučajeva ni sami nisu dobijali od svojih roditelja. Otac koji nema empatije ne može se kvalitetno povezati sa svojim detetom, barem ne na emocionalnom nivou, što ostavlja negativne posledice na dite.

Još jedna stvar koju skoro svaki toksični otac radi jeste emocionalno manipulisanje ili ucenjivanje. Osobe koje se služe ovakvim taktikama najčešće to rade kako bi postigle ono što žele u svakom trenutku, a kada dete odbije da uradi nešto što roditelj od njega traži, on će ga emocionalno uceniti, odnosno izmanipulisati kako bi dete promenilo svoje mišljenje.

Otac
Otacfoto: Profimedia

Toksični očevi takođe nikada ne poštuju granice kada je reč o njihovom detetu. Osim neprestane kontrole, toksični otac biće sklon stalnom proveravanju deteta, nikada ga neće pitati za mišljenje niti će mu biti stalo do detetovih interesovanja ili osećanja. Kako objašnjavaju stručnjaci, toksičan otac uvek će misliti da ima pravo da kontroliše svaki deo detetovog života, prenosi Index.

I poslednje, ali jednako opasno jeste verbalno ili fizičko nasilje. Naime, velika većina toksičnih očeva smatra kako po svaku cenu od deteta mora dobiti ono što želi, a kada određene emocionalne ucene ne uspeju, oni će uglavnom pribegnuti verbalnom ili fizičkom nasilju.

Bonus video:

00:47

KAKVU PRESUDU MOŽEMO OČEKIVATI ZA MASAKR U RIBNIKARU? Stručnjaci odgonetnuli pravna pitanja: Roditelji spremaju kolektivnu tužbu!

(Espreso/ Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.