PILA SAM SUPU OD KOSTIJU NEDELJU DANA: Evo šta mi se desilo sa ZDRAVLJEM, ostala sam u šoku
Supa, Foto: Youtube printscreen/Bokina kuhinja

NEVEROVATNO

PILA SAM SUPU OD KOSTIJU NEDELJU DANA: Evo šta mi se desilo sa ZDRAVLJEM, ostala sam u šoku

Zbog eksperimenta, rešila sam da svakog dana pijem jednu šolju. Evo šta se dogodilo

Objavljeno: 08:20h

Supa od kostiju je trend poslednjih godina. Posebno nakon korone, kada su je mnogi koristili za podizanje imuniteta. Keti Bresek, nutricionista pila je ovu supu nedelju dana i za magazin Healthy napisala je svoja iskustva.

„Supa od kostiju je postala trend poslednjih nekoliko godina. Kao nutricionista, godinama je pijem, jednom nedeljno.

Samo jedna šolja ove supe, prepuna je zdravih hranljivih materija koje su korisne za vašu crevnu floru i zdravu kožu.

Zbog eksperimenta, rešila sam da svakog dana pijem jednu šolju. Evo koji šok mi se dogodio.

Inače, nakon ovog eksperimenta ovu praksu sam počela da preporučujem svojim klijentima koji se bore sa slabim imunitetom, crevnim simptomima, depresijom, niskom energijom, viškom kilograma i drugim tegobama.

Prednosti kostnog bujona

Pileća supa, Supa
foto: Printscreen/Youtube/ schnell lecker

Razgovarala sam sa nutricionistkinjom Erikom Jakobsen, o popularnosti supe od kostiju i koje su njegove najveće koristi za zdravlje.

„Postoje ograničena istraživanja koja se posebno bave uticajem supe od kostiju, međutim sastojci koji se u njemu nalaze mogu zasigurno pružiti koristi za zdravlje koje podržavaju njegovu redovnu upotrebu“, kaže Jakobsen.

Jakobsen je objasnila da sastojci u supi od kostiju posebno mogu da prijaju organima za varenje i koži.

„Želatin i aminokiselina glicin mogu zaštititi od LPS (lipopolisaharida), koji su upalni endotoksini koje oslobađaju bakterije u crevima.“

Ona dodaje da supa od kostiju takođe sadrži glutamin, „koji pomaže u jačanju integriteta crevnog zida i može da spreči ili podržati zaceljenje intestinalne propustljivosti, odnosno propustljivog creva“.

Jakobsen kaže da supa od kostiju takođe može da koristi koži, objašnjavajući da glicin – zajedno sa prolinom i hijaluronskom kiselinom – podržava proizvodnju kolagena.

Kolagen je ključan za zdravlje kože, jer pomaže u elastičnosti i hidrataciji kože, kaže ona.

Šta sam primetila nakon nedelje u kojoj sam svakog dana pila supu od kostiju?

Moja probava se blago poboljšala, primetila sam smanjenje nadimanja i nisam osećala potrebu za malim popodnevnim zalogajem jer mi je bujon održavao osećaj sitosti.

Takođe, kako sledećeg meseca zvanično ulazim u četrdesete, nadam se da će kolagen u kostnom bujonu nastaviti da podržava elastičnost moje kože!

Nakon što ste pili kostni bujon nedelju dana, možda ćete se osećati energičnije, hidriranije i sa boljom probavom. Međutim, važno je napomenuti da supa od kostiju nije čarobno rešenje – on samo podržava vašu ukupnu ishranu i životne navike.

Dakle, osim ako generalno ne jedete zdravo, „čak i ako verodostojno pijete kostni bujon nedelju dana, postoji velika verovatnoća da nećete doživeti ni jednu od reklamiranih prednosti.

Da budem iskrena, ranije nisam razmatrala kostni bujon kao opciju za dodatnu hidrataciju, ali sam otkrila da nisam bila toliko žedna nakon svojih treninga tokom nedelje eksperimenta.

Jakobsen je objasnila zašto je to tako. „Moj klijenti su primetili da je supa od kostiju odličan način da se poveća hidratacija i nivo energije zbog njegovog sadržaja minerala poput natrijuma, magnezijuma, gvožđa, cinka i kalijuma“, kaže ona. (Natrijum i kalijum su elektroliti koji pomažu telu da efikasno apsorbuje vodu.) „Osim toga, kostni bujon sadrži lako svarljive proteine i aminokiseline koje podržavaju crevnu sluzokožu, čime je idealan za smirivanje simptoma tokom probavnih problema.“

Važno je imati na umu da, ako razmišljate o tome da pijete supu od kostiju svaki dan, treba da obratite pažnju na intoleranciju histamina.

Zašto nastavljam sa svakodnevnom rutinom kostnog bujona?

Biću pažljivija da svakodnevno pijem supu od kostiju. Jednostavno volim način na koji me čini osećajnom, plus znam da takođe podržavam zdravlje svoje kože koristeći prednosti kolagena.

Recept za supu od kostiju

Sastojci:

najveći lonac koji imate, ili aparat za sporu kuvanje (CrockPot)

dve velike kosti od govedine (možete koristiti manje kosti ako imate živinsko meso). Potrudite se da nabavite organske kosti.

3-4 kašike jabukovog sirćeta

8-10 šolja filtrirane vode (zavisno o veličini vašeg lonca/aparata za sporu kuvanje)

nekoliko čenova belog luka

1 crni luk

3-4 velike organske šargarepe, oljuštene

3-4 stabljike organskog celera, iseckane

svež peršun, ruzmarin ili vaše omiljene začine

prstohvat morske soli

prstohvat bibera

1 srednji koren đumbira, iseckan na komadiće. (Možete oljuštiti đumbir ako volite ukus đumbira.)

Priprema:

Zagrejte rernu na 350 stepeni. Na tiganju za pečenje, pecite kosti 15 minuta. Dodajte ih u lonac ili aparat za sporo kuvanje.

Dodajte vodu gotovo do vrha lonca ili aparata za sporo kuvanje, zajedno sa jabukovim sirćetom, začinima, šargarepom, lukom, đumbirom i belim lukom.

Prokuvajte bujon, a zatim smanjite na laganu temperaturu. U loncu, kuvajte na niskoj temperaturi 12 do 24 sata. U aparatu za sporu kuvanje, kuvajte na niskoj temperaturi 24 sata.

Supu pustite da se ohladi i procedite, najbolje kroz platno.

Možete staviti bujon u staklene tegle ili kockice za led. Podsetite se da tečnost raste kada se zamrzne – zato se pobrinite da ostavite nešto prostora na vrhu staklenih tegli. Stavite tegle ili kockice za led u frižider ili zamrzivač. (Ja volim da ostavim jednu teglu bujona u frižideru, a ostale držim u zamrzivaču.)

Bonus video:

00:53

DA LI STE ČULI ZA JELO NOAZET? Ne propustite recept vrhunskog kuvara Raše danas u 18 časova za čuveni specijalitet

(Espreso/Danas online)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.