EVO KAKO DA SE ZAŠTITE OD OLUJE VEČERAS: Ponovo se sprema KATASTROFA, a ovo nikako NE SMETE DA RADITE
Oluja, Foto: Zorana Jevtić

PAŽNJA

EVO KAKO DA SE ZAŠTITE OD OLUJE VEČERAS: Ponovo se sprema KATASTROFA, a ovo nikako NE SMETE DA RADITE

- izbegavajte sa kuhinjskim i kupatilski slavinama, radijatorima i drugim metalnim predmetima, budući da su provodvnici struje

Objavljeno: 14:07h

Snažno nevreme posnovo stiže u našu zemlju večeras, a na društvenim mrežama pojavili su se saveti građanima kako da se ponašaju u slučaju razorne oluje.

Kako se navodi na stranici 192.rs, treba obezbediti sve objekte koji mogu da odlete usled jakog vetra ili obilne kiše i izazovu materijalnu štetu ili povrede građane. Zatim, obezbediti prozore, spoljna vrata i zatvoriti sva unutrašnja vrata.

Potrebno je, dodaje se, izbegavati kontakt sa kuhinjskim i kupatilskim slavinama, radijatorima i drugim metalnim predmetima, jer su dobri provodnici.

Ako se nađete napolju treba se skloniti od bilo kakvih visokih struktura i imati u vidu da je sigurno odstojanje jednako visini strukture. Treba izbegavati visoke kontrukcije, visoko drveće, ograde, telefonske kablove i električne vodove.

Neophodno je pronaći zaklon u zgradi ili u automobilu, a ako to nije moguće – sesti na zemlju.

Superćelijska oluja
foto: Printscreen/Facebook/MAte Rimac

Ako ste u šumi, zaštitite se ispod niskog drveća i nemojte stajati ispod visokog drveća na otvorenom prostoru. Treba izbegavati otvorena polja, vrhove brda i planina, obale, jarkove i druga vlažna mesta.

Ne treba držati kišobran ili druge metalne provodne predmete u rukama, a potrebno je i izbegavati blizinu metalnih objekata, bicikala, opreme za kampovanje i slično.

Nemojte nikada stajati uspravno, potrebno je da čučnete ili se sagnete, ne dodirujući zemlju rukama, a ako ste u grupi, držite rastojanje od pet metara između sebe.

Ako se nađete u automobilu

Zaustavite automobil pored puta, dalje od elektrovodova i drveća koje može pasti na automobil, ostanite u automobilu i upalite poziciona svetla dok ne prođe oluja.

Zatvorite prozore i ne dodirujte metalne predmete u automobilu.

00:19

Superćelijska oluja u Beogradu 5

(Espreso/24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.