NOVAK ĐOKOVIĆ BEZ JEDNE VOĆKE NIGDE NE IDE: U nju se KUNE, kada je nema na MEČU potpuno se RAZBESNI
Novaqk Đoković, Foto: Glyn KIRK / AFP / Profimedia

hrana najboljih

NOVAK ĐOKOVIĆ BEZ JEDNE VOĆKE NIGDE NE IDE: U nju se KUNE, kada je nema na MEČU potpuno se RAZBESNI

Dešava se da se dogovori sa organizacijom da mu sve donesu, a onda se pojavi i dobije jabuku ili krušku, a to nije tražio

Objavljeno:

Novak Đoković posebnu pažnju poklanja načinu ishrane. Poznato je da je najbolji teniser na svetu osetljiv na gluten i da je iz jelovnika izbacio sve namirnice koje ga sadrže, ali i da preferira veganski način ishrane, kao i cela njegova porodica.

Tokom mečeva Novak ima sjajnu energiju, a mnogima je već poznato da prvi reket sveta za užinu na pauzi uvek jede banane i urme.

"Banane, urme i voda, ja stvarno ne shvatam, svaki meč isto, dogovorimo se, a oni i dalje ne razumeju. Donesu mi jabuku. Kakva jabuka, čoveče. Onda nađem krušku, nema urme. Pa mi donose neke magnete, ma, svašta nešto" rekao je Novak jednom prilikom na konferenciji za medije.

Urme
foto: Profimedia

Znamo da su banane izuzetno zdrave, bogate su razim hranljivim sastojcima. Mogu da poboljšaju nivo šećera u krvi, sadrže značajan nivo kalijuma, sjajne su za promenu, čine nas sitim i pune su antioksidanata. Ali, šta je sa urmama? Zašto Novak baš na svakom meču voli da mu je ovo voće pri ruci?

Urme su voće koje potiče od urmene palme, koja je poreklom sa Bliskog istoka, iako se danas uzgajaju i na Mediteranu, u Aziji, SAD i Meksiku. Uurme rastu u velikim grozdovima koji vise sa vrhova ovih palmi. Kako sazrevaju, njihova kora postaje smeđa i nabora se jer sve više vlage napušta plod. Tada se obično beru ručno. Kada se uberu, podsećaju na veliko smežurano suvo grožđe. Uprkos svom izgledu, one i dalje sadrže malo vode. Cele urme imaju košticu u sredini koju treba ukloniti pre jela.

Sušene i sveže urme su dostupne tokom cele godine, ali sveže su najbolje između novembra i januara. Postoji mnogo različitih sorti voća, ali medjool urma je jedna od najpoznatijih, jer ima slađi i lepljiviji ukus i teksturu od drugih.

Banane
foto: Profimedia

Nutritivne prednosti urmi - Porcija od 30 g urmi (sušenih) obezbeđuje:

  • 81 kcal / 345KJ
  • 1,0 g proteina
  • 0,1 g masti
  • 20,4 g ugljenih hidrata
  • 20,4 g šećera
  • 1,6 g vlakana
  • 210 mg kalijuma

Top 4 zdravstvenih prednosti urmi:

1. Bogate zaštitnim antioksidansima

Urme su bogat izvor zaštitnih biljnih jedinjenja koja imaju antioksidativna svojstva. To uključuje polifenole, karotenoide i lignane, za koje se pokazalo da mogu pomoći u smanjenju rizika od hronične bolesti.

2. Pozitivno utiču na zdravlje creva

Podržavaju njihovu važnu ulogu u zdravlju, od pomaganja u održavanju zdravog mikrobioma creva do smanjenja rizika od određenih dugoročnih zdravstvenih stanja. Pozitivno deluju na probavu.

3. Može podržati zdravlje kostiju

Urme su izvor minerala pogodnih za kosti, uključujući fosfor, kalijum, kalcijum i magnezijum. One su takođe izvor vitamina K koji je potreban za zdrave, jake kosti.

4. Može biti korisna zamena za šećer

Sirup od urme je pasta napravljena mešanjem urmi sa vodom. Sirup ima nizak glikemijski indeks (GI) i niži sadržaj fruktoze od većine drugih zaslađivača.

Ovo su samo neke od zdravstvenih prednosti urmi, a kada ih pročitamo, jasno je zašto Novak Đoković "crpi" energiju baš iz ove namirnice. Još jedna prednost urmi jeste što su "maštovite", odnosno možete ih koristiti u kreiranju raznih poslastica, posebno ako želite veganskim ili posnim kolačima da dodate sjanu dozu slasti i kremaste strukture.

Novak Đoković se sprema za izlazak na teren:

00:11

Novak Đoković se sprema za izlazak na teren

(Espreso/ Sensa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.