AKO VAM PLODOVI KRASTAVACA ŽUTE POTREBNO JE DA URADITE SAMO OVO: To će ih OPORAVITI i ponovo će RASTI
Foto: Espreso.co.rs

BAŠTA

AKO VAM PLODOVI KRASTAVACA ŽUTE POTREBNO JE DA URADITE SAMO OVO: To će ih OPORAVITI i ponovo će RASTI

Međutim, možemo da se susretnemo s pojavom da biljke cvetaju, ali ne plodonose ili da plodovi žute i opadaju

Objavljeno:

Proizvodnja krastavca može da izgleda jednostavno, ali ona ima svoje izazove. Kao i svaka druga vrsta zahteva ulaganja, mnogo rada, znanja, strpljenja. Međutim, možemo da se susretnemo s pojavom da biljke cvetaju, ali ne plodonose ili da plodovi žute i opadaju.

Ovo je češća pojava u plasteničkoj proizvodnji. Deluje na smanjenje prinosa i profitabilnost proizvodnje. Razvoju ove pojave pogoduje nekoliko faktora koje je pažljivim planiranjem i radom potrebno izbeći.

Šta se dešava?

Krastavac
foto: Espreso.co.rs

Kod izbora lokacije za uzgoj potrebno je birati osvetljena mesta, jer nedostatak svetlosti može da bude razlog opadanja cvetova. Krastavac ima visok zahtev prema svetlosti, a to može da bude problem u plastenicima i kod preguste sadnje. U zavisnosti od sorte ili hibrida na 1m² dovoljno je od jedne do tri biljke.

Sprovesti rezidbu, jer suvišna zelena masa zaklanja cvetove što dovodi do njihovog opadanja. Osim toga, rezidba uspostavlja pozitivan odnos između nadzemne zelene mase, korena i rodnosti.

Krastavci su toploljubiva kultura koja za svoj rast i razvoj traže zagrejanu zemlju i vazduh. Suviše visoka temperatura može uzrokovati sterilnost cveta i opadanje.

Krastavac
foto: Dragana Udovičić

Obezbedite vodu, hraniva i oprašivače

Ovo povrće je veliki potrošač i hraniva, a zahtevi rastu kada dođe do plodonošenja. Redovno ih zalivajte, ako želite da biljka zadrži cvetove. Voda ne sme da bude hladna. Od hraniva je dobro dodavati ona koja sadrže više kalijuma, fosfora i odgovarajućih mikroelemenata.

Kako postići maksimalni prinos krastavca salatara?

Mogu da se jave problemi sa oprašivanjem i oplodnjom. Neke sorte slabije stvaraju ženske cvetove i potrebno ih je podstaći upotrebom fermentisanog stajnjaka razblaženog vodom. Nemojte da preterujete, jer i višak hraniva može da dovede do opadanja cvetova i plodova.

Bašta
foto: Printscreen/Youtube/LifeWithMike85

Drugi slučaj je kod partenokarpnih sorti. To su one koje stvaraju više ženskih cvetova. Zbog toga je potrebno pored ovakvih uzgajati i sortu oprašivača, koja stvara i dovoljan broj muških cvetova. U plastenicima može da se javi ovaj problem jer nema insekata oprašivača.

Takođe, redovno berite zrele plodove.

Bonus video:re

(Espreso/Agroklub.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.