PRESTANITE DA IZBEGAVATE HLEB, OSIM U NEKIM SLUČAJEVIMA: Naučnici otkrili da može imati IZNANAĐUJUĆA dejstva
Hleb, Foto: Printscreen/Youtube/ Przepiski

saznajte

PRESTANITE DA IZBEGAVATE HLEB, OSIM U NEKIM SLUČAJEVIMA: Naučnici otkrili da može imati IZNANAĐUJUĆA dejstva

Sprovedeno je nekoliko studija kako bi se ispitalo kako mikrobi u crevima reaguju na konzumaciju celog zrna

Objavljeno:

Postoje neželjeni efekti koje hleb može da izazove, ali sve zavisi od vašeg izbora. Izbor hleba može i pogodno uticati na vaš stomak i na vaše zdravlje. Evo o čemu se radi.

Može da poboljša zdravlje creva: „100 odsto hleba od celog zrna može poboljšati zdravlje creva jer rastvorljiva vlakna koja se nalaze u nekim celim žitaricama deluju na fermentaciju dobrih bakterija u crevima da proizvode masne kiseline“, objašnjava dijetetičarka Loren Haris-Pinkus. Ove masne kiseline su zlatno standardno gorivo za ćelije debelog creva i mogu poboljšati crevnu barijeru, smanjiti upalu i smanjiti rizik od raka debelog creva.

Hleb
foto: Printscreen/Youtube/mojkutak

Može poboljšati imuni sistem: Sprovedeno je nekoliko studija kako bi se ispitalo kako mikrobi u crevima reaguju na konzumaciju celog zrna, uključujući 100% hleb od celog zrna. Jedenje celih žitarica može imati koristi za profil bakterija u vašem crevu. Neke studije su pokazale da žitarice od celog zrna, uključujući 100% hleb od celog zrna, povećavaju količinu mikroba zvanih bifidobakterije i laktobacili. Kada se količina ovih mikroba poveća, to je povezano sa jačanjem funkcije imunog sistema.

Osećaćete se zadovoljno: postoje dokazi da jedenje celih žitarica, kao što su 100% integralni raženi hleb i hleb od celog zrna pšenice, može uticati na bakterije u crevima i dovesti do osećaja sitosti. Istraživanje se više fokusiralo na ovas, ječam i raž od celog zrna, koji se mogu naći u nekim vrstama hleba od celog zrna. Iako je potrebno više istraživanja, uključivanje različitih vrsta hleba od celog zrna u vaš plan zdrave ishrane može vam pomoći da se osećate zadovoljnim. Dakle, hleb ne samo da može da podrži zdravlje vašeg crevnog mikrobioma, već i ako jedete pravu vrstu, možete da ostanete siti.

Hleb
foto: Printscreen Instagram

Može da izazove bol u stomaku i nadimanje: „Za one sa sindromom iritabilnog creva (IBS), jedenje određenih fermentabilnih ugljenih hidrata koji se nalaze u hlebu zvanom FODMAPS može izazvati bol u stomaku, nadimanje, dijareju ili zatvor“, kaže Harris-Pincus. Iako ljudi često krive gluten, fruktani koji se nalaze u žitaricama koje sadrže gluten, kao što su pšenica, raž ili ječam, takođe mogu izazvati neželjene efekte. Umesto toga, Harris-Pincus preporučuje da probate različite vrste hleba bez glutena ili belog kiselog testa, koje se obično bolje tolerišu.

Može da izazove neravnotežu bakterija u crevima: Jedenje hleba sa malo celih žitarica, kao što je beli, povezano je sa stanjem poznatim kao disbioza creva, što znači da može dovesti do neravnoteže crevnih mikroba. To znači da bakterije u vašem crevu ne rade sjajno na održavanju zdravih creva. Alternativno, možda ćete moći da podržite rast korisnih bakterija dodavanjem fermentisane hrane u vašu ishranu.

REAKCIJE BEOGRAĐANA NA POSKUPLJENJE HLEBA: Pitali smo kako će cene uticati na njihov budžet i evo šta su nam rekli:

01:32

REAKCIJE BEOGRAĐANA NA POSKUPLJENJE HLEBA: Pitali smo kako će cene uticati na njihov budžet i evo šta su nam rekli! ANKETA

(Espreso/ Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.