ZBOG DIJETE SA JAJIMA, ČELIČNA LEJDI IZGUBILA JE 9KG ZA 2 NEDELJE: Ne brinite o holesterolu, to su ZABLUDE
Kuvana jaja, Foto: Printscreen/Youtube/JednostavnoUkusno

fit pred more

ZBOG DIJETE SA JAJIMA, ČELIČNA LEJDI IZGUBILA JE 9KG ZA 2 NEDELJE: Ne brinite o holesterolu, to su ZABLUDE

Za vreme ove dijete poješćete 35 jaja nedeljno, što je zapravo dosta povoljnije nego da jedete neku drugu namirnicu

Objavljeno:

Margaret Tačer, nekadašnja čuvena premijerka i čelična ledi Velike Britanije, jednom prilikom je osmislila dijetu uz koju se gubi jako veliki broj kilograma za kratko vreme.

Ova dijeta je idealna za žene jer i dalje sadrži dovoljno masnoća, a nizak udeo ugljenih hidrata navodi telo da gubi na težini.

Verovali ili ne, u ovoj dijeti se konzumira 35 jaja nedeljno, dakle po 5 jaja dnevno, a to znači da konzumiramo veliku količinu belančevina, što je pozitivno jer sprečava razgradnju mišićne mase. A kako naše telo mora da troši ugljene hodrate zbog energije, kreće da troši sopstvene zalihe masti.

Margaret Tačer se jednom prilikom podvrgla ovoj dijeti kako bi izgubila na težini pre izbora i priča se da je izgubila 9 kilograma za 2 nedelje.

Jaja
foto: Printscreen/Youtube/Bokinakuhinja

Kakav efekat ima na telo?

Jaja su godinama imala lošu reputaciju – i to pogrešno – zbog visoke vrednosti holesterola. Naime, holesterol koji se nalazi u jajetu gotovo da ne utiče na vrednosti holesterola u krvi.

Čak su zdrava, jer osim proteina sadrže i druge dobre sastojke. Između ostalog i vitamine D, B12 i K , biotin, minerale u obliku gvožđa i selena Osim toga, jaje sadrži visok udeo nezasićenih masnih kiselina, koje se smatraju posebno zdravima.

Istraživanje pokazuje da jaja pomažu pri mršavljenju

Kada je u pitanju mršavljenje, ovi sastojci pomažu u dugotrajnom zasićenju tela i pokretanju metabolizma masti. Istraživanje Univerziteta "Saint Louis" pokazalo je da jaja generalno imaju pozitivan učinak na težinu.

U sklopu istraživanja je jedna grupa ljudi s prekomernom telesnom težinom morala svako jutro da pojede dva jaja za doručak, dok je druga grupa jela pecivo koje je imalo otprilike isti broj kalorija.

Rezultat: ispitanici koji su jeli jaja imali su 60 posto veći gubitak težine od kolega koji su jeli pecivo. Tokom dana unosili su 330 kalorija manje.

Jaja
foto: Printscreen Twitter/Namdharak Influence on Reaction

Dijeta sa jajima nije brza dijeta

Za razliku od onoga što bi u početku mogli da pomislite, dijeta s jajima nije klasična brza dijeta, jer to bi značilo da možete da jedete samo jaja.

Prema principu unosa niske količine ugljenih hidrata, ovde je dopuštena i druga hrana. To uključuje: paradajiz, krastavce, papriku, luk, brokoli, spanać, jabuke, banane, mandarine, jagode, pileće ili ćureče meso, nemasnu ribu, niskokalorična pića, kafu...

Međutim, namirnice koje bi trebalo da se izbegavaju su proizvodi od belog brašna ili gotova jela, masti, šećer, alkohol.

Jelovnik

Doručak: razmutite dva jaja i dodajte komadiće paradajza. Tu je i citrusno voće poput narandže ili grejpa i šoljica čaja ili kave.

Ručak: mali file pilećih prsa i salata od paradajza, paprike, krastavca i maslina. Za dezert opet agrumi poput grejpa. Uz to popijte dobar sok od jabuka.

Večera: dva jaja (kuvana), s malo svežeg sira i šolja čaja.

Loše strane ove dijete

Jaja su zdrava, ali uvek treba paziti na meru. Količina belančevina koju preporučuje Nemačko nutricionističko društvo (DGE) je 0,8 grama po kilogramu telesne težine dnevno za odrasle.

Za ženu od 60 kilograma to bi bilo 48 grama belančevina (dobra 3 jaja dnevno). Gornja granica je dva grama po kilogramu telesne težine dnevno.

Na primer, ako svako jutro pojedete jaje za doručak, ne možete da pogrešite. Zdrava osoba može bez problema da drži dijetu s jajima i do dve nedelje, nakon čega bi ponovno trebalo da jede uravnoteženiju hranu.

Ova dijeta se smatra restriktivnom, i morate ograničiti vreme konzumiranja iste, nakon nje nastavite da jedete prosto zdravije i u svoju ishranu uklučite i ostale namirnice, ali ako nastavite kao pre nje, onda je jo-jo efekat neizbežan.

SVI SRBI OVO RADE, A STRUČNJACI UPOZORAVAJU! Najopasnija stvar koja može OZBILJNO da nam NARUŠI ZDRAVLJE:

03:10

SVI SRBI OVO RADE, A STRUČNJACI UPOZORAVAJU! Najopasnija stvar koja može OZBILJNO da nam NARUŠI ZDRAVLJE (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/ Blic žena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.