STARINSKE VAZDUŠASTE KROFNE KAO KOD BAKE: Stavite ovaj BELI SASTOJAK i sigurno će biti ŠUPLJE (RECEPT)
Krofna, Foto: Bakina kuhinja

recept

STARINSKE VAZDUŠASTE KROFNE KAO KOD BAKE: Stavite ovaj BELI SASTOJAK i sigurno će biti ŠUPLJE (RECEPT)

Svi Srbi vole baš ovakve krofne

Objavljeno: 18:21h

Starinske, šuplje krofne niko ne odbija!

Sastojci

  • 800 gr brasna
  • 2 jaja
  • 400 ml mleko ( mlako )
  • 50 gr kvasca ( svezeg )
  • 1 kasika puna secera
  • 1 kafena kasicica soli
  • 50 ml ulja
  • po zelji strugana korica jednog limuna
  • secer u prahu za posuti
  • nadav po zelji
  • razne glazure po zelji
Krofne
foto: Bakina kuhinja

Priprema

1. Toplo mleko, izmrvljen kvasac i secer izmutiti. Dodati ostale sastojke ( 50 ml ulja, 2 cela jaja, so, brasno i limunovu koricu ako koristimo ) umesiti testo. Prekriti vanglu i neka stoji na toplom dok ne nadodje. Premesiti i neka nadolazi ponovo.

2. Na pobrasnjenoj radnoj povrsini testo razviti na 1 cm debljine. Iz testa vaditi krofne okruglom modlom ili casom.

3. Izrezano testo za krofne redjati na pobrasnjenu radnu povrsinu. Prekriti kuhinjskom krpom i neka stoji 20-30 min.

4. Serpa u kojoj ce se prziti krofne treba da je siroka i niska ( da bi se krofne lakse okretale ). Krofne pri przenju treba da plivaju u ulju ( nikako da dodiruju dno ). Ulje ne sme da je previse toplo.

5. Malo nauljiti ruke uzimati testo za krofne i spustati u ulje onu stranu koja je bila gore. Prziti istovremeno 4 krofne. Preklopiti poklopcem i prziti dok se dobro krofna ne napuha, a potom skinuti poklopac, okrenuti krofne na drugu stranu i peci do kraja.

Krofne
foto: Bakina kuhinja

6. Przene krofne stavlajti na kuhihjski papir da se upije visak masnoce.

7. Krofne mozete puniti cim ocete, posuti secerom u prahu, razne glazure po zelji.

8. Savet: Ulje za krofne ne treba da je previse toplo. Najbolje je proveriti temperaturu tako sto ce te u ulje ubaciti mali komad testa. Idealno ulje je ako se oko testa pocinju da se stvaraju mali mehurici. Ukoliko je testo odma potamnilo, ulje je prevruce i tada treba ga ohladiti, tako sto uklonimo ga sa vatre i dodamo malo hladnog ulja, ili smanjiti temperaturu.

9. Svaki put kada spustate krofne u ulje, preklopite i przite preklopljene krofne sve dok se dobro ne napuhaju, skinuti poklopac, preokrenuti i prziti bez poklopca. To cinimo da bi se krofne dobro napuhale, postale suplje i dobile beli pojas. Ako zelite krofne koje nisu suplje razvite testo deblje od 1 cm.

Bonus video: Recept za zdrav rolat

01:13

ZDRAV ROLAT BEZ BRAŠNA! Influenserka Rosićka podelila recept u najgledanijem kulinarskom TV šou programu Majke i snajke

(Espreso/Coolinarika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.