EVO DA LI MASKA ZA SPAVANJE GARANTUJE BOLJI SAN: Naučnici imaju dobar odgovor na OVO PITANJE
Maska za spavanje, Foto: Profiemedia

KO BI REKAO

EVO DA LI MASKA ZA SPAVANJE GARANTUJE BOLJI SAN: Naučnici imaju dobar odgovor na OVO PITANJE

Maske za spavanje su sve popularnije, jer mogu da obezbede dobar i kvalitetan san.

Objavljeno:

Preporuka je da se isključe svi izvori svetlosti da bi se obezbedilo spavanje u zamračenoj prostoriji. To stimuliše lučenje prirodnog hormona spavanja – melatonina.

Neki ljudi mogu prekinuti san čak iako im zasmeta malo svetlosti. Zbog toga koriste maske za spavanje. Eksperti navode da je to korisno, baš i kao potpuno zamračenje prostorije.

Naime, važno je da noću nemamo prekide spavanja i da bolje uskladimo svoj cirkadijalni ritam.

- Za neke ljude i najmanji nagoveštaj svetlosti remeti san, a maska za spavanje je jednostavan i jeftin način da poboljšate kvalitet sna. Pored toga, blagi pritisak maske vam čak može pomoći da spavate mirnije i bez buđenja. Ne samo da signalizira telu da je vreme da se "isključi", već nam omogućava da se osećamo bezbedno i opušteno u mraku - kaže dermatolog dr Rejčel Nazarian.

Ona dodaje još jedan dobar razlog za korišćenje maski:

- Korisne su kada delite krevet sa partnerom koji ima drugačiji raspored spavanja ili voli da čita u krevetu, a maske takođe mogu da blokiraju plavo svetlo sa mobilnih telefona i računara -rekla je Kenedi.

Maske za spavanje inače mogu smanjiti jutarnju nadutost ili kese ispod očiju jer nam pomažu da se dobro naspavamo i odmorimo.

Možda je najveća prednost maski za spavanje tokom putovanja, jer avioni, vozovi i automobili nisu nimalo zgodna mesta za spavanje.

Maske mogu da pomognu ljudima koji pate od migrene. Kod njih čak i najmanja izloženost svetlosti može izazvati mučninu. Osetljivost na svetlost je uobičajena karakteristika hronične migrene, a ako se napad desi tokom dana, maske za spavanje će obezbediti potpuni mrak.

Pored migrene, takva pomoć će dobro doći i kod drugih vrsta glavobolja, posebno kod mamurluka.

Ali, ima i onih koji su protiv nošenja maski.

- U zavisnosti od oblika, maska može da izazove neprijatnost ili čak bol ako pritisne oči ili vrh ušiju - kaže neurolog i stručnjak za spavanje Kris Vinter.

On je dodatno objasnio:

- Zatvorite oči i pritisnite kapke na deset sekundi - to će vam zamagliti vid, a upravo to je mana gotovo svih maski.

(Espreso/Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.