NEMAČKI HLEB ZA KOJIM JE POLUDEO SVET: "Štolen" je lagani KOLAČ, a ukus mu je BOLI GLAVA (VIDEO)
Nemački kolač, Foto: Youtube/Marina's kitchen

PREUKUSAN JE

NEMAČKI HLEB ZA KOJIM JE POLUDEO SVET: "Štolen" je lagani KOLAČ, a ukus mu je BOLI GLAVA (VIDEO)

Preukusan je i lagan

Objavljeno:

Ovaj kolač je idealan za praznike, ali je odličan i kao poslastica za vikende.

Sastojci: 500 g brašna, 300 g suvog voća (suvo grožđe, kajsije, urme, smokve, trešnje, napravite miks koji vam se dopada), 100 g orašastih plodova (bademi i orasi), 100 g kandiranih citrusa, 300 g putera, 200 ml svežeg mleka, 150 g šećera u prahu, 50 g meda, 50 ml brendija, 1 supena kašika mešavine začina (đumbir, kardamon, karanfilić i vanila), 1 kesica suvog kvasca, 1 prstohvat soli. Priprema: Suvo voće sitno isecite i prelijte brendijem, nakon toga tako ostavite na nekoliko sati da stoji. Mleko ugrejte i dodajte 1-2 supene kašike od brašna, med i kvasac i ostavite da se "aktivira" na toplom.

Preostalo brašno prosejte. Dodajte so i začine. U centru napravite udubljenje u koje sipajte mleko sa kvascem. Puter isecite na kockice i stavite oko udubljenja.

Mesite dok se ne dobije glatko testo, postepeno dodajte isečene orašaste plodove i suvo voće odeđeno iz tečnosti. Kad se testo udvostruči, još jednom ga premesite. Oblikujte kao štolen (pogledajte fotografiju) i stavite u pleh obložen papirom za pečenje.

Ostavite da nadođe još 1 sat, pa pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni. Ako je potrebno štolen pokrijte aluminijumskom folijom za vreme pečenja da ne izgori.

Gotov štolen premažite rastopljenim maslacem dok je još topao i obilno pospite šećerom u prahu. Uživajte!

(Espreso/Stil)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.