DA LI STE PRIMETILI DA ČEPOVI NE MOGU VIŠE DA SE ODVOJE OD NEKIH FLAŠA: Ovo je razlog za to
ilustracija, Foto: Facebook/Squatting Slavs In Tracksuits/Printscreen

konačno otkriveno

DA LI STE PRIMETILI DA ČEPOVI NE MOGU VIŠE DA SE ODVOJE OD NEKIH FLAŠA: Ovo je razlog za to

Radi se o direktivi Evropske unije usmerenoj prema ideji da se reciklira što više plastike

Objavljeno:

Na tržištu su se pojavile boce s neodvojivim čepovima.

Čepovi se tako više ne mogu odvojiti kako je to bilo moguće do sada, nego su nešto čvršćom plastičnom niti povezani sa plastičnim prstenom omotanim na vrhu boce. Zašto se ide na takvo rešenje?

Radi se o direktivi Evropske unije usmerenoj prema ideji da se reciklira što više plastike. Kao što to već biva s direktivama Europske unije, radi se o nečemu već davno izglasanom, što tek mora da stupi na snagu u potpunosti.

U ovom slučaju, u maju 2018. Evropska unija je najavila novu direktivu o tome kako postupati s plastičnim proizvodima za jednokratnu upotrebu. Prema toj će se direktivi, između ostalog, pića će se moći prodavati u plastičnim bocama samo ako čep ostane pričvršćen na boci. Direktiva je izglasana 5. juna 2019. godine, a proizvođači imaju obavezu da joj svoje proizvode u potpunosti prilagode do decembra 2024.

Nova direktiva EU o plastici za jednokratnu upotrebu se na globalnom nivou smatra najambicioznijim pravnim instrumentom koji se bavi morskim otpadom.

Uglavnom, ona zabranjuje plastične proizvode za jednokratnu upotrebu gde su moguće alternative. To su npr. plastični štapići za vatu, pribor za jelo, tanjiri, slamke…

Ova direktiva je deo prve Strategije o plastici Evropske unije, koja za cilj ima da se plastična ambalaža na tržištu EU reciklira do 2030. godine, smanji potrošnja plastike za jednokratnu upotrebu i ograniči namerna upotreba mikroplastike.

Otpad bi se zbog ove odluke mogao smanjiti za 10 posto Prema podacima Evropske komisije, Evropljani svake godine proizvedu 25 miliona tona plastičnog otpada, ali manje od 30 posto se prikupi za recikliranje. Kako stoji u direktivi, u EU od 80 do 85 odsto morskog otpada čini plastika, pri čemu plastični predmeti za jednokratnu upotrebu čine 50 odsto, a predmeti povezani s ribolovom 27 posto ukupne količine.

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.