UMESTO KROMPIRA STAVITE OVO I JELO ĆE BITI UKUSNIJE: Grci su se sa ovim RECEPTOM POPELI NA VRH EVROPE
Musaka, Foto: PRINTSCREEN/YT/SIMPLE EATS

paŽnja

UMESTO KROMPIRA STAVITE OVO I JELO ĆE BITI UKUSNIJE: Grci su se sa ovim RECEPTOM POPELI NA VRH EVROPE

Peći u rerni zagrejanoj na 180°C oko 30 min. Služiti toplo

Objavljeno:

Veruje se da je savremenu musaku osmislio Celementes u ranom 19. veku. Studirao je u Francuskoj, gde je promovisao musaku kao nacionalno jelo. Od njega musaka ima tri sloja: donji od patlidžana, srednji od mlevene jagnjetine dinstane na crnom i belom luku, paradajzu, travama, začinima cimetu i crnom biberu, i završni sloj od bešamela. Od izvorne musake nastale su brojne varijacije. U Srbiji je najpopularnija ona sa mlevenim mesom, krompirom i jajima. U Grčkoj je, pak, krompir zamenjen plavim patlidžanom i uz još neke dodatke, poput sira ili bešamela, to jelo je dobilo potpuno drugačiji šmek.

Sastojci:

600 g mešanog mlevenog mesa

1,5 veliki patlidžan

2 glavice luka srednje veličine, sitno seckane

3 čena belog luka, sitno seckana

2 manje rendane šargarepe

100 g rendanog korena celera

5 jaja

6 dl mleka

malo ulja

50 g zrelog punomasnog sira (po želji)

so, biber, origano (lii neki drugi začin, bosiljak, peršun, mirođija)

Priprema:

Patlidžan iseći na tanke kolutove, posoliti i poređati u pleh. Staviti u rernu zagrejanu na 200°C da se peče oko 15 min. Treba da omekša i pusti višak vode. Za to vreme na zagrejanom ulju u tiganju propržiti luk da omekša. Kada luk omekša dodati rendano korenasto povrće i uz mešanje nastaviti prženje još nekoliko minuta. Nakon toga dodati mleveno meso, začiniti solju i biberom, pa nastaviti prženje uz mešanje sve dok se meso dobro ne opeče, ne postane rastresito i ne dobije rumenu boju.

Pred kraj prženja, začiniti belim lukom i origanom. Promešati i nastaviti prženje još nekoliko minuta. U lagano nauljeni pleh ili vatrostalnu posudu poređati jedan sloj pečenog patlidžana, preko njega rasporediti fil od mesa i povrća, pa preko fila staviti još jedan sloj patlidžana. U posudu za mešanje sipati mleko, pa dodati jaja, posoliti i umutiti žicom. Dobijenom masom preliti musaku u pekaču, pa preko svega, ako želite, pospite malo rendanog punomasnog sira. Peći u rerni zagrejanoj na 180°C oko 30 min. Služiti toplo.

(Espreso/Srećna republika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.