JELA SAM PO 3 JAJA SVAKI DAN: Znala sam da su ZDRAVA, ali nisam verovala da će OVO DA SE DESI
Jaja, Foto: Profimedia

šokirala se

JELA SAM PO 3 JAJA SVAKI DAN: Znala sam da su ZDRAVA, ali nisam verovala da će OVO DA SE DESI

Koliko su namirnice za doručak popularne svedoči velika pompa koju je napravio jedan fitnes trener pre nekoliko meseci kada je pojeo 300 jaja za 10 dana. Ako su pripremljeni na pravi način, izvući ćemo maksimum iz njih, a i pored toga što su zdravi, ne treba preterivati sa njihovom konzumacijom

Objavljeno: 10:04h

Jaja su nesumnjivo omiljeni doručak većine ljudi, bilo da su kuvana ili pržena, dominiraju skoro svakim jutarnjim stolom. Osim što su ukusne i što od njih možemo da pravimo razna jela, pune su proteina i veoma su zdrave.

Koliko su namirnice za doručak popularne svedoči velika pompa koju je napravio jedan fitnes trener pre nekoliko meseci kada je pojeo 300 jaja za 10 dana. Ako su pripremljeni na pravi način, izvući ćemo maksimum iz njih, a i pored toga što su zdravi, ne treba preterivati sa njihovom konzumacijom.

- Kao i kod većine dece, moja naklonost prema jajima počela je u detinjstvu pre svega jednostavnim pecivima za doručak i sendvičima sa salatom od jaja. Kada sam odrastao shvatio sam da su jaja svuda, od kiše do karbonare. Poslednjih godina jaja su postala moderan top za salate, pice i hamburgere - gastronomska zadovoljstva koja su nastala iz naših kultura povećavajući našu ljubav prema jelima od farme do stola, započela je svoju priču Džejmi Statis, reporterka The Healthi.

Uzimajući u obzir sve zdravstvene prednosti jaja, Džejmi Statis, reporter lista The Healthi, odlučila je da jede jaja svaki dan nedelju dana. Evo šta je naučila tokom ovog eksperimenta.

Konzumiranje jaja svaki dan u toku jedne nedelje

Jaja
foto: Printscreen/Youtube/Bokinakuhinja

-Za svoj eksperiment jeo sam više od dva jaja dnevno, ponekad i tri. Odlučio sam da uvek imam pri ruci tvrdo kuvana jaja jer su savršena užina bogata proteinima pre treninga ili užina sredinom dana. (Ako ste i ljubitelj tvrdo kuvanih jaja, USDA predlaže da će ostati sveža nedelju dana u frižideru.) Odlučio sam da nastavim da pravim omlete, fritaje i kišove kao jednostavne, ali zdrave načine da iskoristim ostatke povrća, mesa i sira, piše novinarka.

Pored njihove nutritivne vrednosti, deo privlačnosti jaja je i to što su tako jednostavna za pripremu, ali se lako kombinuju sa različitim ukusima. Da bi započeo nedelju dana jedenja jaja, Stetis ih je pomešao sa ostacima lososa i napravio fritaju. Poslužila ga je preko rukole koju je lagano pokapala limunom i maslinovim uljem, a na kraju je dodala i feta sir.

Sledeći dan je za nju bio naporan dok je žurila da se spakuje za put, pa je uzela mali kiš iz lokalne pekare. Pojela je polovinu kiča sa salatom za ručak i uživala u ostacima za doručak sledećeg jutra pre nego što je krenula na put.

Na njeno veliko iznenađenje, Statis je primetila da joj je redovno jedenje obroka koji su uključivali jaja i zdrave masti pomoglo da napravi bolji izbor kada je u pitanju nutritivna vrednost onoga što je jela. Na primer, umesto da uzme slatki mafin iz hotelskog doručka pre leta koji bi joj pružio malu nutritivnu vrednost, odlučila je da pojede dva tvrdo kuvana jajeta. Kaže da bi je kifla verovatno posle nekoliko sati ostavila gladnom, dok su je jaja držala sitom dok ne dođe vreme za užinu u avionu.

Koliko su zdrava jaja?

Jaja
foto: Printscreen Twitter/Namdharak Influence on Reaction

Blog Univerziteta Harvard ističe da su prethodne zdravstvene smernice sugerisale da ljudi ne bi trebalo da jedu više od jednog do dva jajeta nedeljno, pošto jedno jaje sadrži oko 200 miligrama holesterola, a dnevna granica je 300. Međutim, to se promenilo. Danas Harvard Health kaže: "Prosečna zdrava osoba verovatno neće imati problema da pojede do sedam jaja nedeljno."

Registrovani dijetetičar Blanka Garsija kaže da je važno zapamtiti da iako su jaja „veoma hranljiva... to ne znači da treba da se prejedate ovom hranom“.

Zaključak

- Jedno neočekivano (i cool) zapažanje koje sam napravio tokom nedelje kada sam jeo jaja svaki dan je da sam bolje birao hranu. Na primer, umesto slatkog mafina sa hotelskog švedskog stola za doručak pre leta, koji ima malu nutritivnu vrednost, izabrao sam dva tvrdo kuvana jaja. Kifli bi me ubrzo ogladnili, a jaja su me zasitila do užine, piše novinarka.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.