OVE 4 VRSTE MESA SU NAJOPASNIJE ZA ČOVEKA: Mogu da izazovu "TIHOG UBICU", dobro pročitajte pre 1. MAJA
Roštilj, Foto: Profimedia

VAŽNIJE JE NEGO ŠTO MISLITE

OVE 4 VRSTE MESA SU NAJOPASNIJE ZA ČOVEKA: Mogu da izazovu "TIHOG UBICU", dobro pročitajte pre 1. MAJA

Uverljivo najgore što možete uneti u sebe su kobasice.

Objavljeno:

Holesterol, takozvani tihi ubica, zajedno sa masnim naslagama, najčešći je uzrok srčanog udara. Nagomilava se na zidovima arterija i izaziva stvaranje krvnih ugrušaka, koji kasnije izazivaju srčani udar, dok krvni ugrušci u mozgu ili na putu do mozga izazivaju moždani udar.

Međutim, holesterol se može lako kontrolisati i iako zvuči zabrinjavajuće, za razliku od mnogih drugih štetnih supstanci, može se kontrolisati zdravijom ishranom, vežbanjem, nepušenjem, prestankom konzumiranja alkohola i kontrolom težine.

Isto tako, učinićete svom telu veliku uslugu ako izbacite ove četiri vrste mesa iz svoje ishrane, odnosno šniclu, jagnjetinu, svinjska rebarca i kobasice.

Kobasice, Kobasica, Meso
foto: Profimedia

Jagnjetina, kobasice, crveno meso...

Pa počnimo redom. Odrezak, recimo klasični ribej, sadrži 11 grama zasićenih masti i jedan gram trans masti na porciju od 115 grama, dok file minjon ima 10 grama zasićenih masti na porciju od 115 grama.

Iako mnogi ne bi rekli, ali jagnjetina takođe nije najzdravije meso. Takođe spada u crveno meso jer sadrži veliku količinu mioglobina. Jagnjetina sadrži oko 11 grama zasićenih masti na porciju od 115 grama, dok jagnjeće lopatice i kotleti sadrže po devet grama u pomenutoj porciji.

Jagnjetina
foto: Prinstcreen/Youtube/Sašina Kuhinja

Takođe se preporučuje da crveno meso ne konzumirate više od jednom nedeljno, posebno ako imate visok holesterol ili porodičnu istoriju kardiovaskularnih bolesti. Tada se čak preporučuje potpuno eliminisanje ove hrane.

Idemo dalje. Svinjska rebra su možda najukusnija, ali su toliko masna da se to i golim okom vidi. Uzimajući 115 grama, unosite 13 grama zasićenih masti

I verovatno najgora stvar koju možete da progutate su kobasice. Kobasice su mesni proizvod, a suvomesna kobasica sadrži šest grama zasićenih masti po porciji od 50 grama, ali sadrži i 350 do 500 miligrama natrijuma.

(Espreso/Klik.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.