OVO JE NAJNEZDRAVIJI NAČIN SPREMANJA JAJA: Srbi uporno prave FATALNU GREŠKU, dobro obratite pažnju
Jaja na oko, Foto: youtube/ Recepti Brigita Husic

NAJNEZRAVIJA METODA

OVO JE NAJNEZDRAVIJI NAČIN SPREMANJA JAJA: Srbi uporno prave FATALNU GREŠKU, dobro obratite pažnju

Mnogi dijetetičari i nutricionisti kažu da je definitivno najnezdraviji način pripreme jaja prženje na puno ulja i na jakoj vatri

Objavljeno:

Jaja su opštepoznato najzdraviji i najbolji doručak, ali ako ih pogrešno pripremite možete im potpuno ubiti sve benefite.

Niko ne voli neravnomerno pečena ili ugljenisana jaja. Uz nekoliko trikova rešićemo se svih grešaka kadaje priprema ove namirnice u pitanju.

Jaja
foto: Printscreen Youtube / My Tasty Pot

Belanca su neverovatan vegetarijanski izvor belančevina, a žumanca su puna vitamina i minerala, uključujući vitamin A, B12, selen, kolin i lutein, kaže dijetetičarka Lindzi Vengler. Ali, kako bismo dobili najbolje od jaja, treba pripaziti na koji ih način pripremate. Iako ne postoji “pogrešan” način pripreme jaja, neki metodi nisu toliko zdrave kao druge.

Mnogi dijetetičari i nutricionisti kažu da je definitivno najnezdraviji način pripreme jaja prženje na puno ulja i na jakoj vatri.

“Ako pržite jaja na maslacu, možda ćete poništiti neke zdravstvene blagodeti jaja. Jaja su prirodno bogata belančevinama i s malo zasićenih masnoća, ali čim smesi dodate maslac, zasićena masnoća u vašem jelu raste. To je nešto što ne želimo, jer je prekomerna zasićena masnoća u ishrani usko povezana sa srčanim bolestima”, kaže dijetetičarka Ketrin Basbaum.

Jaje, Jaja
foto: Profimedia

“Dijetalne smernice za Amerikance 2020-2025. predlažu da se unos zasićenih masnoća smanji na manje od 10 odsto ukupnih kalorija dnevno. Korišćenje zasićenih masti u pripremi jaja dodaje značajne kalorije jelu, kao i nezdravu masnoću koja je povezana s povećanim rizikom od srčanih bolesti”, dodaje dijetetičarka Tara Tomaino. Tomaino dodaje da ne morate da izbegavate samo maslac. Kokosovo ulje i mast od slanine takođe su loši, kao i kuvanje jaja u tepsiji ili kišu koji sadrži velike količine zasićenih masnoća u obliku pavlake ili sira.

Korišćenje tih sastojaka može da umanji visoki nutritivni profil jaja. Od ovakvog prženja jaja, nezdravije je jedino prženje jaja na jakoj vatri.

“Kuvanje na visokim temperaturama oksidira ulja, koja takva mogu da podstaknu upalu u telu. Zato treba koristiti ulja koja oksidiraju tek na višim temperaturama, poput ulja avokada, kako bi se to sprečilo”, kaže dijetetičarka Rebeka Vašuta.

Kuvana jaja, Jaja, Jaje, Kuvano jaje
foto: Profimedia

Kako je najbolje pripremiti jaja?

“Pripremanje jaja sa minimalno masnoća ili upotreba nezasićenih masti poput maslinovog ulja ili ulja avokada zdravija su alternativa. Jaja koja se kuvaju na tvrdo ili poširanje, način su za pripremu jaja bez potrebe za dodatnom masnoćom”, kaže Tomaino. Osim kako ih kuvate, bitno je i sa čim jedete jaja.

“Poslužite jaja sa izdašnom porcijom povrća kako biste dobili dodatne nutrijente i vlakna. Tamno lisnato povrće poput kelja, spanaća i rukole izvrstan je dodatak jajima, kao i povrće poput špargle, brokolija, paprike i luka”, savetuje Tomaino.

JAJA I POSLE USKRSA 25 DINARA?! Reporterka Kurira na licu mesta: Jaja nikada skuplja, a EVO KOLIKO SADA KOŠTA KAJMAK:

01:01

JAJA I POSLE USKRSA 25 DINARA?! Reporterka Kurira na licu mesta: Jaja nikada skuplja, a EVO KOLIKO SADA KOŠTA KAJMAK

(Espreso/ Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.