SVI IH KORISTIMO DOK SE NE POTROŠE, A NEMAMO POJMA DA IMAJU ROK TRAJANJA: Povedite računa i izbegnite POSLEDICE
Prašak za pecivo, Foto: Printscreen/Youtube/Green Life

pažnja

SVI IH KORISTIMO DOK SE NE POTROŠE, A NEMAMO POJMA DA IMAJU ROK TRAJANJA: Povedite računa i izbegnite POSLEDICE

Često se zaboravlja i da jedan proizvod za higijenu ima rok trajanja

Objavljeno:

Verovatno je da mnoge namirnice koje čuvate u ostavi imaju iznenađujuće dug rok trajanja, mesecima ili čak godinama. Ali, samo zato što proizvodu još nije istekao rok trajanja ne znači da je u svom idealnom stanju za potrošnju. Po preporici portala "Reader's Digest" iako već znate koje namirnice ne bi trebalo da jedete nakon isteka roka trajanja, poput mleka i sira, ne bi bilo loše da se preslišate malo i oko onih u ostavi i prionete na generalno čišćenje.

Prašak za pecivo - Ista pravila koja važe za mlevene začine važe i za sastojke za pečenje. Kesice praška za pecivo i sode bikarbone će vremenom izgubiti moć podizanja, što za vas znači tužan, ravan kolač. Možete testirati njihovu moć dizanja pomoću ovog lakog naučnog eksperimenta u vašoj kuhinji: pomešajte sodu bikarbonu sa sirćetom i praškom za pecivo sa vrelom vodom. Ako se zapene i bubre, to znači da su sastojci još uvek dovoljno sveži za pečenje.

Kinoa
foto: Printscreen/Youtube/Bilja Biki

Rok trajanja celih zrna kao što je kinoa u velikoj meri zavisi od njihovog sadržaja masti. Toplota, vazduh i vlaga su tri najveća neprijatelja celih žitarica, jer utiču negativno na njihova zdrava ulja, što zauzvrat može dovesti do užeglog zrna dok sede u ostavi. Zrna uvek treba da imaju blago sladak miris i ukus ili da nemaju nikakvu aromu. Ako otkrijete miris buđi ili masti, zrna više nisu za upotrebu.

Vaši omiljeni mleveni začini poput kurkume, paprike i muskatnog oraščića uglavnom gube svoju moć nakon otprilike dve do tri godine. Jedenje začina koji dugo stoje nije štetno za vaše zdravlje, ali više neće dodati ukus vašim receptima. Uradite brzi test njuškanja i ukusa da biste utvrdili da li je vaš začin još uvek svež.

Uvek treba da stavite otvorenu vrećicu krekera u hermetički zatvorenu posudu kako biste sprečili da vlaga uđe, a tako čuvani krekeri mogu da zadrže svežinu i do devet meseci.

Galangal, Hrana, Azijska kuhinja, Azijska hrana, Začini, Začin
foto: Profimedia

Nepisano pravilo je da se orašasti plodovi bez ljuske kao što su bademi i kikiriki pojedu u roku od nekoliko nedelja do nekoliko meseci. Orasi i semenke obično imaju veliku količinu ulja u sebi i to ulje će užegnuti nakon nekoliko meseci u vašoj ostavi. Znaci užeglosti oraha ili semena uključuju miris trave ili boje i tamni ili uljni izgled. Za optimalnu svežinu i dugovečnost, stavite orašaste plodove i semenke u providnu vreću za zamrzavanje i stavite ih u frižider do godinu dana.

Nakon tri meseca, otvorena kutija žitarica će biti ustajala od izlaganja vazduhu, ali zatvorena kutija bi trebalo da traje do godinu dana. S druge strane, rok trajanja može varirati, posebno ako žitarice sadrže orašaste plodove, koji su skloniji užeglosti. Nekog većeg rizika po zdravlje nema samo ćete osetiti neprijatan ukus.

Kesice čaja treba da se konzumiraju u roku od godinu dana jer će ulja u čaju "ostariti" i vašoj šolji čaja dati loš ukus. Isto važi i za vaša zrna kafe i talog. Najbolje je da konzumirate kafu u zrnu od dve do četiri nedelje. Ljubitelji instant kafe imaju malo više vremena: oko dva meseca.

Čaj
foto: Printscreen/youtube/DOORSOFHEALTH

Većina nas čuva brašno u ostavi, ali zapravo bi trebalo da ga čuvamo u frižideru ili zamrzivaču da bi duže ostalo sveže. Brašno od celog zrna traje do osam meseci u frižideru i do godinu dana u zamrzivaču. Brašno od celog zrna postaje užeglo pre belog brašna. To ne utiče na bezbednost hrane, ali utiče na kvalitet i ukus hrane.

Svetlost i toplota nisu prijatelji maslinovog ulja. Ne bi trebalo da se razbolite od stare flaše maslinovog ulja, ali otvorena boca može da ima slab ukus nakon šest meseci. Ako ne koristite često maslinovo ulje, kupite manje flaše maslinovog ulja i tako ćete biti sigurni da ćete ga ikoristiti pre nego što se ukus pokvari.

Krompir može da stoji do dve nedelje u frižideru i dva meseca u ostavi. Znaćete da mu je vreme isteklo kada počnu da rastu klice i razvijaju meke crne tačke na kori.

Pirinač
foto: Printscreen/Youtube/Gastro brat

Iako je smeđi pirinač malo zdravija alternativa belom pirinču, ne traje ni približno toliko na vašoj polici u ostavi. Sa smeđim pirinčem, u sloju mekinja nalazi se ulje. Kada to ulje užegne smeđi pirinač ima kraći rok trajanja, od oko šest meseci, ali ga u zamrzivaču možete čuvati do godinu dana.

Kada su preparati za higujenu u pitanju, mnogi misle da sapun ima neograničen rok trajanja. Ne zaboravite da ovaj preparat ipak ide na vašu kožu i da terba da vodite računa o preporučenom roku upotrebe.

Majke i snajke:

00:52

Majke i Snajke

(Espreso/Ona.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.