NAPITAK KOJI ĆE VAM POMOĆI DA OJAČATE IMUNITET, A PRAVI SE SAMO OD 1 SASTOJKA: Pije se tokom celog dana
Đumbir, Foto: Profimedia

UKUSNO

NAPITAK KOJI ĆE VAM POMOĆI DA OJAČATE IMUNITET, A PRAVI SE SAMO OD 1 SASTOJKA: Pije se tokom celog dana

Danas je đumbir zastupljen u celom svetu i često se primenjuje, a najčešće se koristi u čajevima i za jačanje imuniteta

Objavljeno:

Đumbir dodaje neodoljivu notu i slatkoj i slanoj hrani. Prijatan i jak ukus iz korena Zingiber officinale, biljke đumbira, čini tako privlačnim pivo od đumbira, čaj od đumbira, slatkiše i mnoga azijska jela.

Đumbir je višegodišnja začinska biljka koja je u širokoj upotrebi kao začin i narodni lek. U tropskoj Aziji se gaji i koristi više od 4.000 godina, a stari Grci su ga toliko cenili zbog njegovih koristi pri varenju da se dodavao hlebu, pa je tako stvoren i prvi hleb od đumbira. Poreklom je iz Kine, odakle se proširio u Indiju, Afriku i na Karibe. Đumbir su u Zapadnu Indiju i Meksiko uneli Španci nakon njihovog osvajanja te dve zemlje, a od 1547. đumbir se izvozio iz Santjaga u Španiju.

Danas je đumbir zastupljen u celom svetu i često se primenjuje, a najčešće se koristi u čajevima i za jačanje imuniteta.

Sok, Napitak, Čaj, Đumbir
foto: Profimedia

Đumbir možete iseći na komade ili izrendati

Kineska medicina kaže da je za prehladu, kašalj, grip ili druga slična oboljenja čaj od korena đumbira najbolji lek. Taj čaj bi trebalo piti tokom celog dana i to u manjim gutljajima. Možete ga zasladiti medom ili dodati limun za još bolji efekat. Inače, čaj od đumbira se preporučuje i zdravim osobama kako bi se organizam ojačao i zaštitio od prehlada.

Evo kako napraviti najukusniji čaj od đumbira, ili ako ga servirate hlanog đumbirladu.

Sastojci:

  • dva manja parčeta đumbira
  • kašika meda
  • jedan limun
Limun, Limunada
foto: Profimedia

Priprema:

Operite parčiće đumbira. Izrendajte na manje komade ili isecite na kolutove, ali što tanje. U bokal od litar ili manju šerpu stavite naseckani đumbir i prelijte sa 2 dcl kipuće vode. Pričekajte 5 minuta, zatim procedite i odvojite đumbir od čaja. Dodajte kašiku meda i jedan sveže isceđen limun. Napitak možete piti tokom celog dana. Bilo da je topao ili hladan nema greške, sve je samo stvar ukusa.

(Espreso/Republika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.