ZBOG OVOG VOĆA NJENA ĆERKA JE UMALO UMRLA: Svi ga DAJEMO DECI, a može ODUZETI ŽIVOT (FOTO)
Ilustracija, Foto: Aleksa Petrović

upozorenje

ZBOG OVOG VOĆA NJENA ĆERKA JE UMALO UMRLA: Svi ga DAJEMO DECI, a može ODUZETI ŽIVOT (FOTO)

Prisećajući se užasnog trenutka, mama je rekla da je okrenula Oliviju i udarila je koliko je mogla između lopatica

Objavljeno:

Na Instagram stranici Tini Hearts Education, mama je podelila svoju priču kako bi edukovala druge roditelje o opasnostima određenih namirnica.

Napravila je užinu za svoju ćerku Oliviju (4 godine) i sina Oskara, koja se sastojala od šake grožđa i sušenih žitarica.⁠ „Prvi put od kada sam čula za to jadno dete koje je umrlo gušeći se grožđem, nisam slučajno ih prepolovila", rekla je ona. "Mislila sam: ona ima skoro pet godina, nije ona vrsta klinca koji baca hranu i guši se", dodala je.

Ali nekoliko trenutaka kasnije, majka je čula svoju ćerku i „u trenutku je znala šta se dogodilo“. „Potrčala sam do nje – nije mogla da diše“, rekla je. Olivija je otišla da žvaće grožđe i ono joj je pucalo u zadnji deo grla i zaglavilo se.⁠

Prisećajući se užasnog trenutka, mama je rekla da je okrenula Oliviju i udarila je koliko je mogla između lopatica.

a, ž
foto: Printscreen/Instagram/Tinyheartseducation

„Činilo se kao da je gotovo, usne su joj pomodrele jer uopšte nije mogla da diše“, rekla je. Mamin partner Džejmi uspeo je da izvede "neku vrstu manevara" zbog kojeg je grožđe "letjelo preko sobe", objasnila je ona. Ona sada poziva sve roditelje da nauče prvu pomoć. „Molim vas da ovo bude podsetnik svim roditeljima – moj život se sinoć promenio skoro zauvek zbog moje nepažnje“, dodala je majka.

Kako sprečiti gušenje?

Grožđe
foto: Printscreen/Yourtube/LOTUS GARDEN

Kada se dete guši, disajni putevi su mu delimično ili potpuno blokirani, što znači da možda neće moći pravilno da diše. Možda će moći da ga iskašljaju, ali ako to nije moguće, moraćete odmah da im pomognete. Ovako možete spasiti dete kada se guši, navodi NHS.

Stanite ili kleknite iza svog deteta. Napravite pesnicu i stavite je između pupka i rebara. Uhvatite ovu ruku drugom rukom i oštro povucite ka unutra i nagore. Ponovite do pet puta. Pazite da ne pritiskate donji deo grudi, jer ih to može oštetiti.

(Espreso/


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.