AMERIČKI STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Konzumiranje previše slatkovodne RIBE mode da bude OPASNO, obratite pažnju
Riba, Foto: Tamara Trajković

oprezno

AMERIČKI STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Konzumiranje previše slatkovodne RIBE mode da bude OPASNO, obratite pažnju

Ove hemikalije ne mogu da se speru niti bilo kako uklone

Objavljeno:

Previše konzumiranja ribe može da poveća rizik od izlaganja toksičnim hemikalijama, upozoravaju stručnjaci, a prenosi "The Sun“.

Ove hemikalije poznate kao PFAS ili perfluoroalkil supstance, nazivaju se i "večnim hemikalijama", a ranije su bile povezane sa rakom ili narušavanjem imunog sistema.

pijaca, Ribarnica, riba, Pastrmka
foto: Tamara Trajković

U kući se nalaze na nelepljivoj opremi za kuvanje kao što su lonci i tiganji, u ambalaži za pakovanje hrane, opremi za kišu, ali istraživači iz SAD su rekli da su ove hemikalije pronađene u ribama ulovljenim u jezerima i rekama.

PFAS se takođe dovode u vezu sa povećanim holesterolom, reproduktivnim i razvojnim poteškoćama i drugim zdravstvenim problemima.

Radna grupa za životnu sredinu u SAD otkrila je da su srednje količine PFAS u slatkovodnoj ribi u SAD bile 280 puta veće od "večnih hemikalija“ otkrivenih u nekim komercijalno ulovljenim i prodatim ribama.

pijaca, Ribarnica, riba, orada
foto: Tamara Trajković

Podaci testiranja su pokazali da jedenje jednog obroka slatkovodne ribe može dovesti do slične izloženosti PFAS-u kao i konzumiranje ribe iz prodavnice svakog dana tokom godine.

Ljudi koji konzumiraju slatkovodnu ribu posebno oni koji redovno love izloženi su riziku od alarmantnog nivoa PFAS-a u svojim telima – kazao je vodeći autor studije dr Dejvid Endruz.

Konzumacija kontaminirane slatkovodne ribe može da poveća koncentraciju ove hemikalije u krvi stvarajući potencijalne zdravstvene rizike, kažu stručnjaci.

pijaca, Zeleni venac, Hrana, Ribarnica, riba, Šaran
foto: Tamara Trajković

Ova hemikalija ne nestaje kada se proizvodi operu. Ukoliko kontaminiranu ribu bacite, može doći do daljeg zagađenja životne sredine.

Ranije je otkriveno da popularni kuhinjski aparati mogu da ispuštaju toksine u hranu. Istraživači iz Australije su otkrili da jedna ogrebotina na tiganju sa neprijanjajućim slojem može da dovede do prodiranja mikroplastike u obroke.

Stručnjaci iz SAD-a kažu da je identifikovanje izvora izloženosti slatkovodne ribe PFAS-u hitan prioritet javnog zdravlja.

(Espreso/The Sun/Telegraf/Bojana Krstić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.