NJUJORK TAJMS JE OVO POVRĆE PROGLASIO ZA NAJZDRAVIJIM NA SVETU: Nema KALORIJA, a PREBOGAT JE SVIM I SVAČIM
Raštan, Foto: Printscreen/Youtube/SOS kitchen

OBRATITE PAŽNJU

NJUJORK TAJMS JE OVO POVRĆE PROGLASIO ZA NAJZDRAVIJIM NA SVETU: Nema KALORIJA, a PREBOGAT JE SVIM I SVAČIM

Raštan je izuzetno poželjan u ženskoj ishrani jer je bogat flavonoidom maempferolom. Istraživanja pokazuju da žene imaju 40 posto manje šanse za rak jajnika ukoliko unose dovoljne količine ovih flavonoida

Objavljeno:

Raštan se smatra jednom od najzdravijih namirnica na svetu, i to ne bez razloga: siromašan je kalorijama, a bogat vitaminima i mineralima, ali još je uvek podcenjen u poređenju s keljem, kupusom, blitvom ili spanaćem.

„Raštan je mediteransko povrće iz porodice kupusnjača. Upravo u zimskim mesecima ima najbolji ukus. . Bogat je beta karotenima luteinom i zeaksantinom koji čuvaju naš vid. Obiluje mineralima kalcijumom, kalijumom, magnezijumom, cinkom i gvožđem koji su važni za zdrave i čvrste kosti. Izvanredan je izvor vitamina C, E, K i folne kiseline. Najviše nutritivnih svojstava zadržava kratkim kuvanjem na vodenoj pari. Zadnjih godina postaje popularan u gastronomiji širom sveta i vreme je da pomalo zaboravljen raštan uvrstimo na naš jelovnik“, kaže dr Diana Petričević, autorka knjige Mediteranskom prehranom do zdravlja, piše Gloria.hr.

Da je to starinsko mediteransko povrće popularno u svetu svedoči i podatak koji navodi Turistička zajednica grada Dubrovnika. Navode kako je prestižni New York Times raštan svrstao među najzdravije i najskuplje namirnice za koju će zbog nutritivnih i lekovitih svojstava obožavatelji izdvojiti i do sto dolara.

Pre konzumacije, listove treba oprati pod mlazom hladne vode, ali ih ne treba natapati u vodi jer tako gubi vitamine topljive u vodi. U frižideru ostaje svež i do pet dana. Čuvajte tako da prozirnom folijom i maksimalno istisnete vazduh. Tako neće uvenuti, požuteti i izgubiti vredne sastojke.

(Espreso/NovaS/Božica Luković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.