UMOTAJTE MLEVENO MESO U ALUMINIJUMSKU FOLIJU I STAVITE U FRIŽIDER: Evo šta će se desiti nakon 4 meseca
Mleveno meso, Foto: Profimedia

vaŽno

UMOTAJTE MLEVENO MESO U ALUMINIJUMSKU FOLIJU I STAVITE U FRIŽIDER: Evo šta će se desiti nakon 4 meseca

Mlevena junetina nezaobilazan je deo brojnih jela – od nje možete praviti burgere, ćevape, ćufte… Taj tip mesa biće odlična ideja i za razne umake i variva

Objavljeno:

Pre nego što meso stavite u zamrzivač, podelite ga na manje porcije, odnosno na onu količinu koja vam je potrebna za jedan obrok. Nije preporučljivo ponovo zamrzavati meso koje ste već jednom odmrznuli.

Mlevena junetina nezaobilazan je deo brojnih jela – od nje možete praviti burgere, ćevape, ćufte… Taj tip mesa biće odlična ideja i za razne umake i variva.

Ako želite da uživate u jelu na bazi mlevene junetine, važno je meso čuvati na odgovarajući način. Sirova mlevena junetina u frižideru može da stoji tek dan ili dva. Ako ne planirate da potrošite svu količinu mesa u tom kratkom periodu, važno ga je zamrznuti, piše Dnevnik.hr.

Jedna od najvećih greški koju možete napraviti kada zamrzavate mleveno juneće meso jeste da ga stavljate u zamrzivač koji ne radi dobro. Da bi se meso dobro zamrznulo i da bi se sprečilo širenje štetnih mikroorganizama u njemu, zamrzivač mora kontinuirano raditi na -18 Celzijevih stepeni. Ako niste sigurni da li vam zamrzivač radi kako treba, proverite termometrom.

1 / 3 Foto: PRINTSCREEN/YT/ DOZUS COOK

Pre nego što meso stavite u zamrzivač, podelite ga na manje porcije, odnosno na onu količinu koja vam je potrebna za jedan obrok. Najgore što možete da uradite je da odmrznete meso, uzeti manji deo, a ostatak ponovo zamrznete.

Svaku porciju mlevenog mesa zamotajte u plastičnu i aluminijsku foliju, a potom u kesicu. Označite datum kada ste meso zamrznuli. Stručnjaci preporučuju da meso ne držite u hladnjaku duže od tri do četiri meseca. Nakon isteka tog vremena gubi na svom kvalitetu i ukusu.

U led možete staviti i već termički obrađeno mleveno meso, npr. bolonjez umak. Pustite da kuvani umak s mesom dođe na sobnu temperaturu pre nego što ga spakujete u individualne porcije i stavite na zamrzavanje.

A znate li kako je najbolje odmrznuti mleveno meso?

Zamrznuti komad mesa stavite na tanjir ili u činiju i prebacite u frižider na 24 sata i pustite da se odmrzne do kraja pre nego što ga upotrebite za željeno jelo.

Meso obvezno stavite na tanjir ili u činiju kako biste sprečili kapljanje tečnosti iz odmrznutog mesa po drugim namirnicama u firižideru. U toj tečnosti mogu se naći štetne supstance koje mogu da kontaminuju hranu ako nije dobro termički obrađena i ugroziti vaše zdravlje.

(Espreso/Dnevnik.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.