2 PREDMETA KOJA RETKO KO PERE U KUHINI, A TREBALO BI: Korisimo ih svakog dana, 1 BAKTERIJA se brzo nakuplja
Kuhinja, Foto: Profimedia

obratite pažnju

2 PREDMETA KOJA RETKO KO PERE U KUHINI, A TREBALO BI: Korisimo ih svakog dana, 1 BAKTERIJA se brzo nakuplja

Naučnici su okupili 317 odraslih osoba da u kuhinjama razne veličine pripreme identičan burger od ćuretine

Objavljeno:

Čak i kada planirano krenemo sa čišćenje cele kuhinje skoro nikada nam ne padne napamet da očistimo jedan predmet, a to su posude ili teglice u kojima držimo začine. Obično kada potrošimo začine dopunimo posudu novima, bez da je prethodno operemo i tako da te posude mogu da stoje neoprane i godinama.

Kako piše City Magazine, u istraživanju Journal of Food Protectiona, naučnici su okupili 317 odraslih osoba da u kuhinjama razne veličine pripreme identičan burger od ćuretine. Neki su kuvali u malim kuhinjama kakve imamo u svojim domovima, a neki u velikim, industrijskim kuhinjama.

Proizvodi za kuhinju, Kuhinja
foto: Profimedia / Andriy Popov / Panthermedia /

Opasan je i dispenzer za deterdžent

Ispitanici nisu pojma imali da će im radne jedinice biti testirane na salmonelu, a u ćuretinu je prethodno ubrizgana tečnost koja je trebalo da simulira salmonelu i cilj je bio da se proveri šta će sve ona kontaminirati.

Nakon kuvanja uzeti su uzorci i pokazalo se da su predmeti s daleko najvećom prevalencijom kontaminacije bile upravo posudice za začine.

U skoro polovini, to jest njih 48, otkrivena je kontaminacija salmonelom. Zanimljivo, nešto više od 20 do 100 dispenzera za deterdžent bilo je kontaminirano, dok ostali predmeti nisu.

Posude za začin postaju kontaminirane tako što ih dodirnete rukama kojima ste dirali sirovo mesto, a kasnije ih nesvjesno samo pospremite nazad.

(Espreso/City Magazine)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.