Gde se i zašto javlja STATIČKI ELEKTRICITET? (FOTO) (GIF)
Foto: profimedia

nešto vas je pecnulo?

Gde se i zašto javlja STATIČKI ELEKTRICITET? (FOTO) (GIF)

Sigurno ste kao dete utrljavali balon u kosu da biste ga zalepili, međutim, za odraslu osobu ova pojava ume da bude itekako neprijatna
Objavljeno:

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Koliko puta vam se dogodilo da vas pecne "struja" kada nekoga ili nešto dotaknete? Zašto se ova ne baš prijatna pojava češće javlja zimi i kako joj doskočiti?

Kada ne treba da kažete - Volim te? (FOTO) (GIF)

Ta "struja" je zapravo o statički elektricitet. Kao što sama reč kaže, ova vrsta energije je statična, znači da miruje. Razlog zašto se stvara leži u nejednakoj razmeri, odnosno neravnoteži elektrona među materijalima koji se dodiruju. Sigurno ste kao mali utrljavali balon u kosu da biste stvorili statički elektricitet.

foto: giphy

Međutim, za odraslu osobu ta pojava ume da bude itekako neprijatna, posebno ako pri dodiru nekog naelektrisanog predmeta osetite da vas je nešto "udarilo", odnosno streslo.

foto: profimedia

Gde se sve javlja statički elektricitet?

Statičkom elektricitetu pogoduje suv vazduh koji je češći zimi. Skoro svaki predmet može biti nekakav sakupljač statičkog elektriciteta. Najčešće je to sintetička odeća, ali ova energija se može skupiti i na tepisima, zavesama, nameštaju obloženom plastikom.

foto: giphy
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.