SRBI DRŽE OVU BILJKU U KUĆI, A NE ZNAJU ŠTA SVE MOŽE DA IM URADI: Obavezno pročitajte na vreme
Biljka, Foto: Printscreen/Youtube/Tom Scott

biljke

SRBI DRŽE OVU BILJKU U KUĆI, A NE ZNAJU ŠTA SVE MOŽE DA IM URADI: Obavezno pročitajte na vreme

Zbog lepote listova eukaliptusa, koje krasi velika raznolikost oblika i boja (ali najčešće su sivoplavkasto zeleni do sivozeleni ili sjajni kao da su nauljeni), vole ih botaničari koji njihove grančice upotrebljavaju za dekorisanje

Objavljeno: 14:34h

Postoji otprilike 900 vrsta eukaliptusa, koji potiče iz Australije i Aboridžinima je sveto stablo. Paljenjem njegovog lišća pročišćavaju prostor i uklanjaju negativnu energiju, a korom i smolom leče groznicu i respiratorne probleme.

Zbog lepote listova eukaliptusa, koje krasi velika raznolikost oblika i boja (ali najčešće su sivoplavkasto zeleni do sivozeleni ili sjajni kao da su nauljeni), vole ih botaničari koji njihove grančice upotrebljavaju za dekorisanje. Od listova se dobija eterično ulje koje se primenjuje u aromaterapiji, a kako se razlikuju vrste, tako i njihova eterična ulja imaju specifična svojstva. Na primer, prijatan svež miris eteričnog ulja eukaliptusa radiate nešto je blaži od arome eukaliptusa globulusa te ima laganu citrusnu i floralnu notu.

Tokom hladnih dana bočica tog eteričnog ulja pomaže nam da lakše prebrodimo uobičajene sezonske tegobe tako što otvara gornje disajne puteve, otčepljuje nos i olakšava kašalj, te deluje protivupalno i antiseptički. Pročišćavajući sinuse, oslobađa nas i glavobolje koja često prati njihovu začepljenost. Uz to, pomešano s baznim uljem i naneto na leđa ili grudi, umiruje i opušta. Zahvaljujući protivupalnom delovanju, može pomoći kod artritisa i drugih bolova, pa se upotrebljava i za masažu nakon vežbanja.

Sezonske tegobe olakšava i svojim delovanjem na emocionalnom nivou, podižući raspoloženje i osećaj ugodnosti. Ovo stimulativno eterično ulje može da podstakne i emocionalno isceljenje, pomaže ljudima koji su svoj identitet vezali uz bolest, onima koji su skloni da se previše vežu za nekoga, koji se osećaju zavisno, poraženo, nemoćno… Međutim, treba da ga izbegavaju ljudi s visokim krvnim pritiskom i epilepsijom, a nije pogodno ni za decu mlađu od deset godina. Isključivo je za spojnu upotrebu i pre korišćenja na koži treba ga pomešati s nekim baznim uljem.

Ovo se eterično ulje može upotrebiti na različite načine (najjednostavniji je da kap-dve nakapate na maramicu ili tanjirić, stavite pored sebe i udišete):

– u DIFUZER dodajte 1-2 kapi ovog eteričnog ulja, a možete dodati i 2 do 4 kapi eteričnog ulja limuna, slatke narandže ili bergamota, ili mandarine.

– za SPREJ ZA OSVEŽAVANJE PROSTORA 60 ml destilovane vode sipajte u flašicu s raspršivačem pa u nju nakapajte 15 kapi ovog eteričnog ulja; pre upotrebe protresite.

– za INHALACIJU koja će pročistiti sinusa u posudu vruće vode dodajte 1-2 kapi ovog eteričnog ulja (tokom inhalacije zatvorite oči kako ih isparavanje eteričnog ulja ne bi iritiralo); duboko udišite na nos i izdišite kroz usta

– za MASAŽU u 1 kašiku (15 ml) baznog ulja nakapajte 5 kapi eteričnog ulja (ovu mešavinu možete upotrebiti i za olakšavanja disanja i za jačanje imunitetu pa nanesite na grudi, leđa i tabane; za tu namenu u mešavinu možete dodati 2 kapi eteričnog ulja bora).

– za INHALIRANJE TOKOM TUŠIRANJA napravite mirisne kocke koje ćete staviti u kadu (najbolje blizu odvoda): pomešajte šoljicu sode bikarbone i 7 kapi eteričnog ulja eukaliptusa radiate pa postupno, uz mešanje, dodajte 2 kašike vode; dobijenu pastu utisnite u kalup za led pa ostavite u zamrzivaču 1 sat kako bi se stvrdnula (nakon što kocke izvadite iz kalupa, čuvajte ih u dobro zatvorenoj posudi na suvom i hladnom mestu).

– za KUPKU u šoljicu krupne morske soli nakapajte po 8 kapi eteričnog ulja ovog eukaliptusa i lavande, promešajte pa rastopite u kadi ispunjenoj toplom vodom.

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.